Objectiu -40%

Girona produeix entre un 15 i un 20% menys d’emissions de gasos d’efecte hivernacle que el 2001, és a punt d’assumir el nivell de reducció d’emissions que planteja Europa pel 2020 (del 20%) i és a mig camí de l’objectiu del 2030, fixat en un 40%.

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, diu que es pot dir que porten els deures al dia però reconeix que hi ha ajudat molt la crisi econòmica (quan menys produim, menys contaminem) i que ara que sembla que l’economia revifa, cal passar a l’acció més decididament que mai. central del moli

Girona ho està fent elaborant un nou pla de mitigació del canvi climàtic que superi el que es va aprovar el 2011. Sastre diu que hi ha mesures que s’han d’adoptar des de l’àrea urbana (sobretot, en termes de mobilitat) però n’hi ha moltes que són estrictament locals.

Algunes de les mesures que es proposen al nou pla són força singulars, diu Narcís Sastre, entre d’altres coses perquè molt poques ciutats disposen d’una central de producció d’energia al centre. És el cas de la central del Molí, que torna a tenir una turbina produint energia des de fa uns anys i a la que es dotarà, aviat, d’una segona turbina per poder produir més ‘energia de proximitat”. Però Girona vol fer encara un altre pas per aprofitar millor la sèquia Monar i, segons Sastre, també s’instal·larà una turbina a l’antiga fàbrica Marfà, ara convertit en espai cultural.

Una altra mesura que es planteja és cobrir amb vegetació els teulats dels diferents equipaments municipals. A part de recollir aigua, això ajuda a disminuir la factura de calefacció i refrigeració.

De tota manera, gairebé la meitat de les emissions que es generen a Girona i la seva àrea metropolitana provenen del cotxe privat i la segona font d’emissions són les calefaccions i aires condicionats de les cases particulars.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s