Girona i Mèmora rebaixen el preu de l’enterrament un 32%

Com sabeu els que us hi heu trobat, al sentiment de pèrdua que es té quan s’ha d’enterrar un familiar s’hi suma el d’atracament que t’entra quan la funerària et presenta la factura. A partir de demà, a Girona ciutat, l’atracament serà de menor quantia. L’Ajuntament ha anunciat un acord amb l’única empresa que gestiona el servei a la ciutat –Mèmora- per rebaixar l’enterrament un 32%. Això vol dir passar de pagar (enterrament+sala de vetlla), en el millor dels casos, uns 3.400 € (té un IVA del 21% perquè es veu que morir-se és un luxe) a haver de desemborsar una mica més de 2.400 €. Si no hi ha sala de vetlla, s’ha de restar uns 450 €. Ho ha fet just un parell de mesos abans de liberalitzar el sector a la ciutat i, segurament, perquè la CUP fa temps que defensa la municipalització d’aquest servei perquè tingui un cost més raonable.SKKyPKJYbluQWGE-800x450-noPad

Aquest preu rebaixat és l’estipulat pel que les dues parts han anomenat un ‘servei bàsic’. No reproduiré la llista de termes que inclou (amb paraules com enferetrament o vestició) però hi va des del fèretre, el cotxe fúnebre, la paperassa i, fins i tot, 100 recordatoris i flors.

En el mateix acord, Mèmora es compromet a pagar aquest servei a persones sense recursos mentre que l’Ajuntament assumirà el cost del nínxol i la sepultura. Hi haurà d’haver un informe previ per part dels serveis socials que acrediti la condició de pobre. Ara, Ajuntament i empresa ja feien alguns enterraments “de beneficència”, segons la regidora d’Igualtat i Drets Socials, Sílvia Paneque, però no estava escrit enlloc.

La notícia arriba quan falten dos mesos perquè el servei funerari a la ciutat de Girona es liberalitzi. És a dir, que deixarà de ser un monopoli de Mèmora. L’alcaldessa, Marta Madrenas, ha recalcat que, tot i que ja han elaborat una ordenança base, la definitiva haurà de tenir el màxim consens, tan de les forces polítiques amb presència a l’Ajuntament com d’altres sectors.

La intenció del consistori és obrir un debat i portar el text definitiu a ple el mes de juny. De tota manera, Madrenas ja ha dit, d’entrada, que la idea de municipalitzar el servei, com demana la CUP, no és compartida per l’equip de govern. L’argument que ha donat és que municipalitzar no necessàriament vol dir abaratir i ha posat d’exemple les tarifes que la ciutat de Terrassa, un dels models estudiats.

Sigui com sigui, quan el sector es liberalitzi, qualsevol empresa “autoritzada” per l’Ajuntament podrà exercir al terme municipal i podrà utilitzar el tanatori previ acord amb la propietària d’aquestes instal·lacions, que és Mèmora.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s