Els rius de Girona tenen més espècies de fora que autòctones

Sabíeu que als rius de les comarques de Girona ja hi ha més espècies de peixos exòtiques que d’autòctones? Segons els experts, ara mateix hi ha detectades 25 espècies de peixos exòtiques perfectament establertes mentre que d’autòctones en queden 18 o 19, de les quals, n’hi ha 4 a punt de desaparèixer i 5 més que estan molt amenaçades. Els especialistes recorden que molts d’aquests animals surten de les nostres peixeres.

1024px-File-Salmo_trutta_Prague_Vltava_3
Moltes de les truites del curs mitjà del Ter tenen origen atlàntic. Imatge Karelj (cc)

La babosa de riu o l’espinós són dos dels peixos autòctons que són cada vegada més cars de veure al Ter i, en canvi, elements arribats de fora com el peix sol, la gambúsia o el gardí estan plenament establerts.

El doctor en biologia per la Universitat de Girona i especialista en peixos continentals, Quim Pou, diu que ara mateix està acceptat que hi ha unes 25 espècies exòtiques plenament establertes als rius de les comarques de Girona i que algunes són invasores i causen perjudicis sobre peixos i ecosistemes fluvials.

De les 18 espècies autòctones reconegudes, en canvi, 4 estan pràcticament extingides, 5 molt amenaçades i la resta, totes tenen algun tipus d’amenaça en major o menor mesura.

Pou diu que es pot combatre aquesta tendència de dues maneres. D’entrada, “educant i sensibilitzant” però també fent que “els tècnics de l’administració, els agents rurals i fiscalia facin complir les normes que ja tenim”.

Pou també adverteix que, a vegades, s’adopten prohibicions quan el mal ja està fet (prohibint determinades espècies de tortugues que ja estan al medi) mentre es passen per alt noves amenaces potencials com l’augment del nombre de rèptils importats. Ja se sap que els camaleons i els caimans fan molta companyia.

De tota manera, les espècies exòtiques no són l’única amenaça pels peixos autòctons. També afecta a tots els peixos la contaminació de les aigües -l’aspecte en el que s’ha millorat més els últims anys, segons Pou- la falta de cabal circulant pels rius i les alteracions d’aquests rius amb tot tipus de barreres que fan que cada cop s’assemblin més a canals.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s