Veda obligatòria el 2017

Canvi a la vista en el sistema de funcionament de les vedes. El govern central té la intenció de què siguin obligatòries a partir del 2017 i n’assumirà la competència. Segons la Generalitat, és una petició directa d’Europa de la que falta saber-ne la lletra petita. Entre d’altres coses, s’ha de detallar com es finançaran perquè ara les ajudes són insuficients o inexistents i per això a molts llocs no se’n fan tot i ser conscients que són imprescindibles.

gambes vermelles port palamos
La pesca de la gamba és un dels sectors on està més assumit que cal parar.

A la Unió Europea han saltat les alarmes pel descens continuat de captures i ha demanat mesures dràstiques als estats. L’espanyol ha mogut fitxa i ja ha fet saber a la Generalitat que recentralitza la gestió de les vedes i que a partir de l’any vinent hi haurà dos mesos de veda obligatòria per tothom en l’arrossegament i l’encerclament.

Al sector, gairebé tothom és conscient que el peix s’acaba i que parar durant uns mesos és imprescindible per la supervivència de la pesca però ara les vedes són voluntàries i no es fan a tot arreu simplement perquè no hi ha recursos per pagar l’estada en terra de patrons i mariners.

El Director General de Pesca, Sergi Tudela, diu que aquest és un dels detalls més importants que falten per conèixer de la proposta de l’estat perquè recorda que aquest any només s’han pagat 45 euros per dia d’aturada fins a un màxim de 15 dies al mes i que, números en mà, als mariners els ha sortit més a compte menjar-se l’atur que acceptar aquesta ajuda insuficient.

És una ajuda insuficient però molt superior a la que hi va haver els dos anys anteriors, quan els que van fer veda ho van fer sense cap tipus d’ajuda.

Tudela diu que, de moment, els han donat molt pocs detalls sobre com es farà aquesta aturada obligatòria però espera que, tot i aquesta “recentralització” de la gestió de les vedes, la Generalitat pugui decidir les dates.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s