Calents, secs i esventats

Ja ens ho imaginàvem però les xifres ens permeten parlar d’alguna cosa més que percepcions. Acabem de superar un dels mesos de juliol amb les condicions més ‘òptimes‘ (per dir-ho d’alguna manera) perquè hi hagi hagut un incendi forestal dels últims 40 anys. I per més d’un factor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Imatge: Ajuntament de Torroella de Montgrí

Ho constata l’anàlisi minuciós i exhaustiu de les dades meteorològiques que fa en Josep Pascual a l’Estartit. Segons les seves dades, acabem de viure un dels cinc juliols més calorosos dels últims 45 anys, el que hi ha hagut més evaporació dels últims 40, el més sec dels últims 30 i el més ventós des de 1993.

Tot això el converteix en un mes atípic. En els últims 45 anys, la temperatura mitjana només ha estat més alta en 4 anys. En canvi, des de feia 40 anys no s’havia registrat una evaporació mitjana diària de 6,1 mm. Aquesta mitjana és un 50% superior al que, històricament, ha estat habitual aquest mes i el doble del que és habitual durant l’any.

La velocitat mitjana del vent a l’estació de Rocamaura (situada a 221 metres d’altura), ha estat de 17’5 kms/h. És el valor més alt des de 1993. I la humitat relativa del 62% que ha registrat l’estació del passeig marítim ha estat la més baixa des de 1986.

I encara un alte detall que afegeix Pascual: “Hem tingut 21 dies asserenats (dies amb més d’un 80% de sol) i cap de nuvolat (amb menys d’un 20% de sol), una cosa que no passava des de l’any 90”.

Si a això hi sumem que “només han caigut 2 litres per metre quadrat i al juny van ser 9”, les condicions eren òptimes per un incendi. Durant el mes de juliol no se’n va produir -que se sàpiga- cap de significatiu. Però sí el divendres 5 d’agost, precisament a Rocamaura, quan les condicions no eren gaire diferents d’aquestes que estem explicant (al passeig marítim hi havia 25’6ºC, l’evaporació potencial era de 7,2 mm i el vent, a dalt a Rocamaura, va registrar un cop de 66 kms/h).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dades: Josep Pascual

L’incendi no va afectar l’estació i s’han pogut saber que quan va començar el foc, cap a les 16h, la temperatura es va enfilar fins als 43ºC i que la humitat relativa va passar del 35% al 14% en molt poc temps. Quan els bombers van començar a descarregar aigua a la zona, els paràmetres es van anar normalitzant.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s