Poma de Girona espera un 6% més de collita

La collita de la Poma de Girona ja és oficialment en marxa i, segons els responsables de la IGP, aquest any la producció serà un 6% superior a la de l’any passat, recuperant part del que es va perdre entre 2014 i 2015. Les varietats Gala i Fuji són les que més pugen però la Golden continua sent, per volum, la més important. Les perspectives de comercialització són bones perquè Xile exporta menys a Europa i al continent europeu la producció ha caigut un 3% de mitjana. Més del 20% es vendrà fora de les nostres fronteres.

CpkU2JFWIAAdAqB
La cuinera Iolanda Bustos ha estat la convidada en l’acte oficial d’inici de la campanya

S’espera recollir 83.600 quilos de pomes, 5.000 quilos més que l’any passat i 7.000 menys que el 2014. Més d’un terç de la collita és de la varietat Golden (31.660 kg) però les que experimenten un augment més important de producció són les varietats vermelles, la Gala (18.230 kg, +3.700 kg) i la Fuji (7.060 kg, +1.500 kg).

Aquest augment de producció contrasta amb un escenari europeu en el que els quatre principals productors com França (-7%), Alemanya (+8%), Itàlia (=) i Polònia (+4%) mantenen producció o la pugen molt poc i altres productors menors com Àustria (-88%), Bèlgica (-18%), Eslovènia (-83%) o Portugal (-20%) han tingut caigudes més importants.

També desapareix un competidor com Xile, que s’ha oblidat una mica d’Europa i es concentra en el sudest asiàtic. Un factor important, diu el president de la IGP Poma de Girona, Llorenç Frigola, sobretot si tenim en compte que “entre el 20 i el 30%” de la producció se’n va a fora.

Llatinoamèrica, els Emirats Àrabs i el Nord d’Àfrica són els principals mercats. Només entre un 15 i un 20% es queda a Girona, una situació que contrasta amb el que passa, per exemple, al Regne Unit, un tradicional mercat per la poma d’aquí. Els principals supermercats han arribat a un pacte per intentar autoabastir-se; és a dir, només recórrer a l’importació en cas de necessitat. La producció del Regne Unit és aproximadament la meitat d’Espanya però s’ha doblat els últims 4 anys.

f301158a-ac1d-4254-9d02-302604b4b679
Les instal·lacions de Mas Badia

Ecològic

Gairebé tota la producció de les comarques de Girona és amb mètodes poc agressius amb el medi ambient -el que es coneix com a Producció Integrada– però, en canvi, el percentatge de poma ecològica és insignificant des del punt de vista percentual.

El director de l’IRTA de Mas Badia, Joan Bonany, diu que estan molt atents a com evoluciona el mercat que demanda aquest tipus de producte (més car de produir i més car de comprar) i creu que no seria difícil transformar la producció per adaptar-s’hi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s