A la recerca d’una feromona pel corc del suro

A les comarques de Girona tenim la majoria de les 40.000 hectàrees de sureres treballades que es calcula que hi ha a tot Catalunya. El suro de més qualitat que se n’extreu, s’utilitza, sobretot, per fer taps i el menys apte, per aïllaments. Però aquest suro es podria arribar a pagar un 450% més car si no tingués tanta presència de corc. És el gran fre a la competitivitat de moltes explotacions. Es calcula que el corc fa perdre uns 4 milions d’euros l’any als propietaris, a tot Catalunya.

9mhsvg1r
Trobada amb els mitjans. Forestal.cat

El sector fa temps que mira de trobar-hi una solució. Es posen trampes en determinades èpoques de l’any. Però malgrat que ho saben tot del seu cicle de vida i la corba de vol, el sistema no és prou eficient per abordar la magnitud del problema, adverteix el director tècnic del Consorci Forestal de Catalunya, Josep Maria Tusell.

Tusell explica que aquest estiu han decidit anar més enllà i han començat la recerca d’una feromona que permeti augmentar la captura d’exemplars i fer-ho d’una manera més selectiva. Per això, a part de les habituals trampes -que fixen i maten l’animal- n’han instal·lat de noves que permeten capturar exemplars vius. Són els que es porten al laboratori per mirar de trobar quina feromona els suposa més irresistible.

Aquesta és només una de les arestes del projecte Life-Suber, en el que, a part del Consorci, hi ha implicats altres actors principals del sector. El projecte, que té una durada de 4 anys, també està buscant la manera de fer estassades i aclarides que ajudin a tenir finques més protegides de cara als incendis i arbres més robusts i sans.

Per això, estan fent proves en 7 parcel·les repartides per la zona del Montnegre, les Guilleries, les Gavarres i l’Albera. Tusell diu que ja tenen clar que les aclarides severes van bé però ara estan fent-ne de diferents tipus i intensitats per trobar la millor combinació entre inversió i rendiment.

Aquesta purga dels competidors pels nutrients fan que les suredes siguin més fortes i això, a part de donar un producte millor, també redunda en la lluita contra el corc perquè, segons Tusell, un arbre que està fort, també té més defenses per protegir-se.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s