Qui salvarà les granges de conills?

Serà possible que les granges de conill puguin tenir el seu propi escorxador? La Generalitat pensa que si França ho té implantat aquí també és possible i que serà una de les mesures que ajudaran el sector a escapar de la llei de l’embut que imposen els grans escorxadors i les distribuïdores.

Segons l’administració catalana, a Girona només queden 202 granges actives de les més de mil que hi havia hagut fa quinze anys. Segons el sector, en queden moltes menys de realment productives.

Imatge: Generalitat de Catalunya
Imatge: Generalitat de Catalunya

El problema que tenen és que mentre fer un quilo de conill pot arribar a costar a la vora de 2 €, aquest 2016, el preu que els han pagat per aquest quilo ha oscil·lat entre l’1’34 i els 1’80 €. Són 40 cèntims menys que la mitjana dels últims 5 anys. Tots els que en compreu sabeu a quant va a la carnisseria.

Tot això passa perquè el flux de producte i la política de preus la regulen els grans escorxadors. Per no dependre’n, la Generalitat vol recuperar els petits escorxadors en granges. La Unió Europea ho permet, recorda la directora d’Agricultura a Girona, Elisenda Guillaumes, i a França estan perfectament implantats.

Definir qui farà i com es farà el control sanitari d’aquests escorxadors és, ara mateix, el principal obstacle però, diu Guillaumes, si a França ho fan aquí també hem de ser capaços de trobar una solució.

La Generalitat també vol millorar la transparència dels preus i fomentar el consum d’aquesta carn.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s