El Congrés també diu No al ramal de Riudarenes

Malgrat l’oposició del PP i de C’s, el Congrés ha aprovat “paralitzar de forma immediata” i “derogar totes les disposicions” del ramal de Riudarenes de la MAT. ERC, En Comú Podem (i totes les seves derivades i formacions afins), el Partit Democrata Català (l’antiga Convergència) i el PSC, han aconseguit entendre’s per aprovar una proposició no de llei (PNL) que, en teoria enterra aquest tram de 17 quilòmetres i 41 torres d’alta tensió que ha despertat el rebuig gairebé unànime de tot un territori.

El text ha tirat endavant per 19 vots a favor, 17 en contra i una abstenció i ha fet falta votar dos cops perquè, després del primer recompte, hi havia un empat a 17 que, de repetir-se, hagués suposat un cop de gràcia per les aspiracions dels partits proposants i la Plataforma No a la MAT Selva, la mare dels arguments que els diputats gironins han posat sobre la taula a la comissió d’energia del Congrés.

ct_9rqlweaaeovj
Els diputats gironins al Congrés: Lamuà (PSC), Xuclà (PDC), Jordà (ERC), Sibina (ECP)

A part de decapitar el ramal, la PNL també inclou un segon punt que demana “estudiar les necessitats energètiques del territori” i buscar un nou model per garantir el subministrament dels pobles de la zona basat en les “energies renovables” i fruit de la “participació pública”.

La diputada d’ERC, Teresa Jordà, ha senyalat que la línia és una infrastructura inassumible per un territori de “riquesa faunística”, “interès geològic i patrimonial” i que suposaria una “hipoteca” pel “potencial turístic” de la zona. També ha recordat la forta oposició social que ha despertat un projecte fruit d’un “model energètic obsolet”.

El diputat del PDC, Jordi Xuclà, ha citat la feina feta pel CILMA per posar sobre la taula alternatives per fer la transició “cap a un model basat en energies renovables” i ha precisat que els pobles de la zona volen “garantia d’abastiment” però no a canvi de “trinxar el territori”.

El relleu de Xuclà l’ha agafat Josep Vendrell, d’En Comú Podem. Ha dit que la línia no respón a les necessitats energètiques de la zona ni serveix per alimentar l’AVE (dos dels principals arguments per la seva construcció) i és el fruit d’una “planificació energètica caduca, no real”. També ha qüestionat la transparència de la tramitació i ha negat que l’oposició al projecte sigui una resposta “nimby” (no ho vull a casa meva) perquè com a alternativa es proposa “un nou model”.

Finalment, el portaveu del PSC, Marc Lamuà, ha recalcat que aquest model ha estat parit “als pobles” i gràcies a entitats com la Plataforma No a la MAT Selva. És a dir, de baix cap a dalt.

C’s ha anunciat que votarien en contra de la proposta perquè la línia és clau per augmentar la capacitat de transvassar energia a França (no sap que el tronc central de la MAT ja fa aquesta funció o ho ha oblidat consicentment?) i també per garantir el subministrament de Barcelona i la Costa Brava.

També ha anunciat vot en contra el PP i el seu portaveu, Jordi Roca, s’ho ha fet venir bé per dir que era una proposta “molt pròpia del nacionalisme català” basada en la “irrealitat”. Per dir que és clau per al subministrament de la zona ha recordat l’apagada que hi va haver durant la nevada del 2010 (va caure la xarxa secundària, no la de distribució) i ha reblat el clau remarcant que “van fer falta generadors de l’exèrcit per fer funcionar els hospitals”.

També ha tirat en cara que la línia es va tramitar amb el permís d’alguns dels partits que ara defensaven la retirada del projecte i això, ha assegurat, és una altra marca de la casa del “nacionalisme català”; que el govern digui una cosa i els alcaldes del seu mateix color polític “li surtin amb la cassolada”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s