Els estralls que la calor pot fer a Regencós

No és per alarmar però resulta que Regencós, Palau-Sator o Serra de Daró són 3 dels municipis de les comarques de Girona on la possibilitat de morir degut a l’increment de temperatures que hi haurà els pròxims anys és més alt. Això és el que diu, almenys, el primer estudi elaborat per la Generalitat sobre l’impacte que tindrà el canvi climàtic municipi per municipi. Han de fer les maletes, doncs, els habitants d’aquests pobles? L’objectiu de l’administració no és fer alarmisme sinó ajudar a atacar mancances.

1475758921_494181_1475759023_noticia_normalL’entrada és un punt groga, ja ho admeto, però en la mateixa proporció que aquesta part de l’estudi que he triat per cridar la vostra atenció. D’on surt l’afirmació inicial? Doncs de creuar gran quantitat de dades -entre d’altres, la piràmide de població i la cobertura sanitària- amb les previsions a 35 anys vista del Servei Meteorològic de Catalunya i obtenir un coeficient entre 0 i 10. Així és com obtenim que Regencós, Palau-Sator i Serra estan entre 8 i 10 en aquesta escala.

També és molt alt -entre 6 i 7- el risc de morir degut a l’increment de temperatures a Palafrugell, Torrent, Palau-Savardera, Pau, Fortià, Figueres o Albons. En general, a tot el litoral i la plana empordanesa el llindar està per sobre de 5 i també en alguns municipis del Pla de l’Estany i el Gironès. El mateix els passa a una colla de pobles del sud de Lleida i de l’interior de Tarragona com Gimenells, Freginals o Sant Jaume d’Enveja.

Aquestes mateixes zones són les que, en un altre dels impactes que es mesuren, també tenen risc elevat de patir un canvi en la demanda energètica. És a dir; per fer front a aquest increment de temperatura, la factura potser picarà més a l’estiu que a l’hivern. Un problema que no tenen al Pirineu i la Catalunya Central. Allà, però, en tenen d’altres.

El director de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Salvador Samitier, admet que “veure el teu poble en vermell alarma” però l’objectiu és que, d’una manera ben gràfica, els municipis tinguin una eina per saber en què han de millorar i concentrar allà els seus recursos.

Samitier ha explicat que l’informe anirà tenint entregues perquè, en aquest, només s’ha mesurat l’impacte de la pujada de temperatures en la salut, les necessitats de reg, els conreus, les activitats econòmiques… En un futur també s’analitzarà, per exemple, quin impacte tindria la pujada del nivell del mar.

Altres conclusions de l’estudi són que els municipis de l’Empordà, el Gironès i la Selva potser veuran els pròxims anys com canvien els costums turístics per fugir de mesos amb un excés de calor. Això, segons Samitier, pot fer que mesos tradicionalment forts com juliol i agost puguin perdre certa pistonada però que altres mesos que ara són més fluixos des del punt de vista turístic, puguin guanyar protagonisme perquè el temps és més bo.

Si ens fixem en les necessitats de reg, els municipis més afectats són els costaners de l’Alt i el Baix Empordà, i també són els que poden haver de canviar de cultius per adaptar-se al nou règim climàtic. L’informe també conclou que la pujada de les temperatures provocarà canvis en la demanda d’aigua a la Selva i l’Empordà i que a la Selva és on hi haurà un risc important d’incendi en terreny agrari.

L’estudi és extens, dens. El podeu consultar clicant aquí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s