Tot el que vostè volia saber de l’ofici de pastor i no es va atrevir mai a preguntar

Si tenim en compte que la majoria de la gent no sap la diferència entre ovella i xai, desconeix el significat de la paraula marrà i es pensa que ser pastor és el súmmum del ‘dolce far niente’, aquesta web que avui us presento us serà de gran utilitat. Es diu pasturem.cat i no només combat aquests i altres clixés sinó que ens explica els beneficis d’aquest ofici més enllà de proporcionar xai, cabrit o formatges, intenta trencar l’asfíxia que pateixen aquests petits productors per part de les grans superfícies comercials i acostar-se al consumidor i, evidentment, suposa un principi d’organització en un sector tradicionalment individualista.

Mitjançant vídeos molt ben parits (si cliqueu a sobre de la imatge en podreu veure 4 de diferents), s’explica per què són importants els ramats en la lluita contra els incendis, com la ramaderia combat la despoblació del territori o com la producció de xai de qualitat pot afavorir l’economia social.

pasturem

També ens ensenyen una nova fornada de pastors que intenten trencar l’esclavatge que, tradicionalment, ha suposat aquest ofici, que tenen hobbys, wattsapp, necessitat de fer vacances… Molt més d’aquest món, per dir-ho d’alguna manera.

La web l’han parit entre uns quants -molts sorgits de l’escola de pastors– però amb la voluntat d’arribar al màxim de gent. Fa de mal calcular però podríem parlar d’unes 1.500 explotacions ramaderes d’ovella i cabra a Girona i gairebé 6.000 a tot Catalunya. La majoria, però, són projectes de vida que no aniran més enllà per falta de relleu.

puigpelatAra, a la base de dades de la web hi ha uns 50 o 60 professionals registrats però asseguren que només engrescant la gent que forma part del grup de wattsapp ‘Xarxa de Pastors’ (l’embrió de tot plegat) podrien triplicar números en breu.

Una de les eines més interessants de la web és la base de dades on, amb un sol clic, podrem veure, comarca per comarca, la cara del pastor, saber quin tipus d’ovelles o cabres té, quins certificats de qualitat i -atenció- si fa venda directa.

Durant la presentació del portal -feta aquest matí a la seu de la Generalitat- el sector ha posat sobre la taula alguns dels problemes que els afecten. El principal és la dificultat per fer front a la dictadura de les grans superfícies comercials que no només rebenten preus sinó que inunden el mercat amb producte de fora i, per acabar-ho d’adovar, es queda una part de les subvencions que arriben d’Europa. Però també els suposa un obstacle la dificultat per accedir a pastures o l’excés de paperassa -“no som una indústria del xai”- que els obliga a tramitar l’administració.

Anuncis

One thought on “Tot el que vostè volia saber de l’ofici de pastor i no es va atrevir mai a preguntar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s