La Generalitat dóna forma a un cos especialitzat contra el senglar i altres plagues

Feia temps que se’n parlava i, finalment, la Generalitat ha decidit fer el pas. Crearà un cos d’agents rurals especialitzats en fauna salvatge per fer front a plagues (tècnicament no ho és però expliqueu-ho als pagesos…) com la del senglar. En la proposta que hi ha ara mateix sobre la taula i es parla d’un grup d’uns 90 efectius que es repartirien per tot Catalunya en funció de les necessitats. En l’última temporada, només a les comarques de Girona s’han mort 18.000 senglars –segons dades de l’administració- però la població d’aquest animal segueix creixent.cacera-antisenglars-560x372

Fracassat l’intent de crear una borsa de caçadors voluntaris per anar a ajudar allà on fes falta, l’administració catalana ha decidit crear aquest grup especialitzat en fauna salvatge dins del cos d’agents rurals.

La directora territorial d’Agricultura a Girona, Elisenda Guillaumes, ha explicat que l’objectiu és que vegi la llum, com a molt tard, d’aquí a un any i la pretensió inicial és que hi hagi una dotació de 90 efectius per tot Catalunya que es repartirien pel territori en funció de les necessitats. De tota manera, la proposta encara pot tenir canvis.

I és que, tot i els esforços, la població de senglar segueix creixen. Només a les comarques de Girona, l’última temporada es van matar 18.000 porcs.

La majoria d’animals els van abatre les diferents colles de caçadors però també es van autoritzar moltes batudes especials, incloses, 42 de nocturnes (algunes menys que l’any anterior). En aquestes batudes especials ja hi solen participar els agents rurals.

Els animals salvatges, a part de causar danys als conreus, també estan implicats en molts accidents de trànsit. A la demarcació de Girona, els dos últims anys hi ha hagut 1.500 accidents amb animals implicats i, diu Guillaumes, el 2016 la xifra va camí de superar la de l’any passat.

No els surten els números

El cos d’Agents Rurals ha rebut amb escepticisme aquesta proposta del Departament d’Agricultura. Oficialment, encara no s’han pronunciat però algunes fonts consultades –no revelarem la seva identitat- diuen que si la mesura no va acompanyada d’un augment de plantilla, no donaran a l’abast. Diuen que establir una dotació de 90 agents rurals sense que hi hagi una nova convocatòria d’agents rurals és com si tota la dotació que pot tenir una zona com Girona -un centenar d’agents- deixi de fer el que està fent ara “per posar-se a caçar”. També qüestionen que un contingent com aquest, per molt professional que sigui, pugui reemplaçar la feina dels caçadors, que només l’any passat van matar 18.000 senglars a Girona i 40.000 a tot Catalunya. Tampoc entenen com la Generalitat decideix fer aquest pas mentre s’està redactant un pla estratègic pels pròxims anys i com es tira per aquest camí sense haver esgotat altres mètodes, com la utilització de caixes trampa per les que -diuen- posa moltes traves. Finalment, i sense negar la necessitat de combatre les plagues, també recorden que el cos es va crear per protegir el medi ambient, no per caçar.

Anuncis

One thought on “La Generalitat dóna forma a un cos especialitzat contra el senglar i altres plagues

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s