Esterilitzar llet amb un 60% menys d’energia ja és possible

La lluita contra els gasos d’efecte hivernacle arriba al processat de la llet. L’IRTA de Monells està esterilitzant -en fase experimental- llet UHT amb energia solar i un sistema de radiofreqüència similar al del microones. Totes dues maneres són més netes que el mètode tradicional basat en les energies fòssils. Es calcula que optimitzant al màxim els processos es podria arribar a estalviar un 60% de l’energia que es gasta ara mateix. Aquest dimecres algunes de les empreses del sector làctic més potents d’Europa visitaran les instal·lacions de Monells per veure com funcionen.

En el primer cas, la llet es porta fins als 140 graus amb la calor de l’aigua escalfada fins a 160 graus mitjançant un sistema que capta energia solar tèrmica. També pot funcionar per fer llet en pols.

Es tracta d’un sistema -únic al món, segons l’IRTA- que pot funcionar tant si fa molt de sol com pot treballat conjuntament amb l’Institut de Recerca i Energia de Catalunya, l’IREC, que permet prescindir de les calderes de vapor actuals alimentades amb energies que deriven del petroli.

L’altra tecnologia que s’està provant en fase experimental a Mas Badia és l’esterilització mitjançant ones electromagnètiques. Perquè ens entenguem, una mena de microones. En aquest cas, la netedat del sistema la dóna que la font d’alimentació sigui 100% renovable i amb això n’hi ha prou amb tenir un contracte amb un subministrador que ho garanteixi com per exemple, Som Energia (n’hi ha d’altres).

En aquest cas i gràcies a la participació d’Inoxpa, s’ha dissenyat un equip que pot fer escalfament indirecte amb vapor de caldera o aigua sobreescalfada amb energia solar, amb escalfament directe mitjançant injecció de vapor alimenari o per radiofreqüència.

L’investigador responsable d’Enthalpy (així es diu el projecte), Xavier Felipe, diu que ja hi ha una empresa italiana que està utilitzant l’esterilització per radiofreqüencia però, en el cas del sistema basat en energia solar, la tecnologia és coneguda però no hi ha ningú que l’aplica perquè, de moment, ningú ha decidit apostar abans pel medi ambient que per la butxaca. I és que, alimentar les calderes d’esterilització amb gas natural és més barat.

Però això podria començar a canviar a partir d’aquest dimecres a partir de la jornada demostrativa que es farà a Monells. A part d’investigadors interessats en la matèria, està prevista la presència d’empreses de tot Europa com la potent Lactalis, propietària, entre d’altres, de Président.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s