La renda agrària torna a caure

La renda agrària catalana (no hi ha dades territorialitzades) va caure un 2’43% el 2015 segons un estudi fet per la Generalitat. La caiguda del preu del porc i la llet han arrossegat el balanç final als números vermells tot i el descens important del preu de l’energia, els carburants i els fertilitzants però no és l’únic motiu. El sector diu que es perden moltes ajudes d’Europa per culpa de la Generalitat. És el segon any consecutiu de caiguda després del repunt que hi va haver el 2013.

girasol
Camp de girasol entre Sant Jordi Desvalls i Viladasens. Google Maps

Segons el Departament d’Agricultura, el 2015, la renda agrària catalana (que té en compte la producció, els costos i els preus) es va situar als 1.711 milions d’euros el 2015, un 2’43% menys que l’any anterior i un 6% menys que el 2013, any en el que va repuntar.

La producció agrícola va pujar (3’6%), la ramadera va caure (3’21%) i els preus de sectors estratègics com el porc -un terç de tota la producció- i la llet també van caure.

Això va neutralitzar l’estalvi que hi va haver en energia i fertilitzants i la puja de preus d’alguns productes com ous, xai, patates i l’oli d’oliva, entre d’altres.

Però no és l’únic problema, diu Xavier Frigola, coordinador d’Unió de Pagesos (UP) a les comarques de Girona. Des que han desaparegut els ajuts directes d’europa i la nova línia d’ajuts va cofinançada, s’estan perdent moltes ajudes perquè la Generalitat no hi posa la seva part.

Això, diu Frigola, els obliga a ajustar-se encara més el cinturó perquè surtin els números i a limitar al mínim la modernització de les explotacions.

El coordinador territorial d’UP diu que també els passa factura que les llotges especulen amb els preus d’alguns productes i que l’accés a la terra s’ha encarit molt els últims temps.

En general –adverteix- a la ramaderia extensiva ho estan passant més malament que a la intensiva.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s