Segueixen tramitant la planta de biogàs de Vilademuls, tot i l’absència de prima

Urbanisme ha donat llum verd a una quarta planta de producció de biogàs a les comarques de Girona, a Vilademuls. Això no vol dir, però, que acabi veient la llum a curt termini. Sense la prima a les energies renovables, els seus promotors diuen que han de mirar molt bé com rendibilitzar la inversió inicial, que supera els 1’6 milions d’euros.

aerea-granja_baixaq
Imatge: Agropequària Mas Bes

Les tres plantes en funcionament a la demarcació, totes fetes per Apergas, es van construir quan encara hi havia prima per generar electricitat amb energies renovables però des que aquesta prima va desaparèixer, ara fa tres anys, tots els projectes que s’estaven tramitant se n’han anat a l’aigua.

Les 3 plantes són Sant Mer (Sant Esteve de Guialbes), Mas Jonquer (Vilanant) i Mas Bes (Salitja, Vilobí)

L’únic que s’ha seguit tramitant, el de la planta de can Guilana de Galliners, a Vilademulas, acaba d’obtenir l’aprovació del pla especial urbanístic per part de la Generalitat.

Ara només falta que els seus promotors tramitin la llicència ambiental però no ho faran a curt termini. Abans cal buscar la manera de recuperar la inversió inicial -que supera els 1’6 milions d’euros i que podria arribar als 1’8- i el manteniment sense el roc a la faixa que suposava l’incentiu a les renovables.

Hi va haver primes entre el 98 i el 2013 i es van suprimir definitivament el 2014 amb caràcter retroactiu.

Josep Vicens, tècnic gestor de residus d’aquesta empresa, diu que amb “la producció d’energia elèctrica per vendre a la xarxa ara no dóna ni pel manteniment del motor de cogeneració”.

Ara, per tant, es tracta d’estudiar a altres usos per aquest biogàs que es genera amb “la codigestió dels purins i residus exteriors”. Segons Vicens, es pot utilitzar, entre d’altres, per “l’assecatge de productes o subproductes” o “escalfar les quadres” de les truges.

En això estan, diu Vicens, que confia que aquesta quarta planta pugui començar a caminar “en un termini d’uns dos anys”.

L’absència d’incentius ha fet que, a tot Espanya, només hi hagi una trentena de plantes d’aquest tipus. A la resta d’Europa es calcula que són 15.000 i que gairebé la meitat són a Alemanya. Aquesta tecnologia també està molt estesa a Dinamarca i a França.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s