La reproducció de la vaca; molta ciència i poc romanticisme

En la reproducció de la vaca, el romanticisme ja fa molt de temps que ha estat escombrat per l’estadística i la probabilitat. Per la ciència. Se sap, per exemple, que calen 3’51 inseminacions de mitjana per vaca perquè quedin prenyades, que això té un cost de 18 euros per vaca i hi ha fins i tot tarifa plana per tenir barra lliure de semen del catàleg dels millors mascles del país. Es pot triar semen de toro bo des del punt de vista de la qualitat de la llet o de carn i la necessitat d’encertar-la (amb un toro genotipat es considera que la probabilitat puja al 60%) genera beneficis. Si us he picat la curiositat, seguiu llegint.

rocky
En Rocky, un semental d’Aberekin

Aquí qui reparteix semen de toro d’una empresa navarra (Aberekin) de la que els ramaders de la vaca frisona de Girona (AFRIGI) en són accionistes, és el Semega, un organisme depenent de la Diputació de Girona. El 2015 va repartir 45.881 dosis de semen de toro a 188 clients de tot Catalunya. Dosis seleccionades, com deia, del catàleg de mascles d’una de les 4 empreses d’inseminació de vaques que hi ha a Espanya. Aberekin, però, exporta aquest producte per tot el món.

També va repartir 12.418 litres de nitrogen líquid -que serveix per conservar les dosis de semen- a 142 clients de les comarques de Girona. Les dosis de semen no són totes iguals. N’hi ha de toros seleccionats, de toros en prova, d’altres races diferents a la Frisona o de races càrnies.

classis
Com vols que sigui el vedell?

Una vaca necessita, de mitjana, 3’51 inseminacions per quedar prenyada i això, el 2015, va acabar comportant uns ingressos de 50.000 euros pel Semega. De cara al 2017, la previsió és acabar ingressant-ne 59.000 per la venda de semen i 28.000 per nitrogen líquid.

El diputat Carles Salgas, president del Semega, diu que el repartiment de semen seleccionat és fonamental per planificar la reproducció de les vaques i que el resultat sigui satisfactori. Però, sobretot, ho és la distribució de nitrogen líquid, cosa que permet que “cada pagès tingui diferents dosis perfectament conservades al tanc i les pugui anar utilitzant segons necessita”.

El cost mijtà d’inseminació d’una vaca, segons les dades del Semega, és de 18’3 euros però aquests costos es poden reduir fins gairebé a una tercera part (6’8 €) si es contracta el que denominen com a ‘tarifa plana’; una quota fixa de 2 euros per vaca i mes a canvi de tenir dosis il·limitades de semen dels millors toros. Ara mateix hi ha unes 50 explotacions a tot Catalunya que ho tenen contractat.

 

One thought on “La reproducció de la vaca; molta ciència i poc romanticisme

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s