Més arròs amb menys aigua

Cultivar arròs amb menys aigua i utilitzant entre un 30 i un 50% menys de llavors en la sembra ja és possible sense que la producció se’n ressenti. L’IRTA de Mas Badia ja fa tres anys que experimenta mètodes d’estalvi en camps de particulars amb resultats molt bons. També s’està estalviant un 20% d’aigua en la producció de poma amb un sistema de reg intel·ligent.

sembraensec-petita
Imatge: IRTA

La manera tradicional de cultivar l’arròs comporta inundar els camps abans de sembrar i mantenir un nivell important d’aigua durant tot el cicle de creixement.

Des de fa 3 anys, però, l’IRTA de Mas Badia i determinats productors d’arròs del Delta de l’Ebre i de Pals experimenten amb la sembra en sec de l’arròs i la inundació intermitent del camp.

La sembra en sec es fa a la primavera, quan el camp encara és humit i permet ajornar l’aportació d’aigua fins a un mes. I si plou -diu Albert Grassot, productor d’arròs ecològic- “una mica més”.

Quan l’arròs ja té la talla suficient s’inunden els camps i es deixa que la terra vagi absorbint l’aigua i només es torna a omplir quan és necessari. “Fins i tot”, apunta Grassot, “es pot esperar sis o set dies” entre inundació i inundació.

Tot plegat, permet estalviar entre 4 i 6 setmanes d’aigua, segons els càlculs de l’IRTA, i retardar l’anegament també neutralitza l’efecte del cargol poma perquè quan el cargol pot fer acte de presència la planta ja és prou valenta per aguantar. Però no és l’únic benefici. També implica sembrar menys perquè, en sec, no hi ha mermes per l’efecte dels cargols, els cucs, els ocells o el vent, entre d’altres.

Segons l’IRTA, l’estalvi en llavors, és del 30% però Grassot l’eleva, en el seu cas, fins al 50%: “de 250 kg de llavor per hectàrea hem passat a 115 o 120”.

També té alguna contrapartida, adverteix. Cal compensar el dèficit de nutrients que implica no anegar permanentment el camp amb un bon abonament previ perquè la planta pugui agafar bé. També cal trobar la manera, diu aquest productor, d’eliminar l’excés d’herbes però s’està en camí.

“Vam començar amb algun camp a prova, aquest any ja hem cultivat el 70% dels camps amb aquest sistema i l’any vinent ja serà el 100%”, avança. I la producció? “No només no ha anat a la baixa sinó que ha augmentat una mica”.

Gota a gota

També s’està començant a experimentar amb el rec gota a gota però aquí, diu Grassot, el camp per córrer encara és gran. “Cal invertir en tubs de rec, cal veure com es posen perquè la maquinària no els faci malbé i cal regar constantment… però també té un avantatge i és que, al tub hi pot passar aigua però també hi pots barrejar l’adob”. És un sistema que, en la seva opinió, pot anar bé per implantar l’arròs en territoris on ara és impensable però que aquí només tindrà futur quan l’estalvi en aigua compensi l’inversió extra que s’ha de fer.

Pomeres

L’IRTA també fomenta l’estalvi en el conreu de poma mitjançant el ‘Giroreg’. Aquí la rebaixa d’ús d’aigua és d’un 20% i s’aconsegueix gràcies a les previsions que s’envien als productors perquè utilitzin l’aigua que, estrictament, és necessària.

Paret_pomes_web
Una paret de pomes. Foto: IRTA

La dosi exacta s’aconsegueix a partir de les mostres que es recullen, de manera sistemàtica, en 42 camps concrets. Són tot un seguit de paràmetres -per exemple, la quantitat d’aigua que hi ha al sòl- que s’envien via GPS a un programa informàtic que hi aplica el sedàs de la previsió meteorològica abans de fer els càlculs corresponents.

A l’estiu, també s’utilitzen les xarxes antipedra per limitar l’impacte de la radiació solar. Es calcula que el 50% de la superfície de la IGP Poma de Girona està coberta amb xarxes antipedra.

Anuncis

One thought on “Més arròs amb menys aigua

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s