Torroella arxiva al calaix de l’oblit els seus acords franquistes

Sabíeu que Torroella de Montgrí va contribuir amb 50 pessetes als 1.159 milions de pessetes que van fer falta per construir el Valle de los Caídos, el santuari que el dictador Franco va ordenar construir a la Serra de Guadarrama? O que en va posar 5.000 més per comprar el solar sobre el que es va constuir el govern civil de Girona?

pont_riu_ter_orgaz
Fons Josep Vert (CdD Montgrí, illes Medes i Baix Ter)

L’Ajuntament ha trobat almenys 10 acords de ple presos entre 1940 i 1971 destinats a exaltar la figura del dictador i altres personatges i llocs clau del règim feixista que demà pensa arxivar al calaix de l’oblit. En la mateixa operació s’oficialitzarà el canvi de nom del pont sobre el Riu Ter, rebatejat com a ‘Puente del Teniente General Orgaz’ el 23 de febrer de 1940 i que ara es dirà com el coneix tothom, el Pont del Riu Ter.

reconstruccio_pontter_tdm
La reconstrucció del pont. Fons Josep Vert (CdD Montgrí, Illes Medes i Baix Ter)

Aquest document és, precisament, el primer dels que es derogaran. N’hi ha dos més d’aquell any 40. Un, del 10 de desembre, nomenava fill predilecte el comandant d’enginyers Juan Cámpora Rodríguez, que manava les tropes que vigilaven la construcció del pont per part de més de 300 presoners republicans. L’altre, de 31 de desembre, era un reconeixement a un altre militar, el tinent Gordillo, arquitecte de la creu dels caiguts que es va instal·lar a la part alta del passeig de l’església.

El 16 de març de 1943 es va aprovar destinar 50 pessetes a construir el Valle de los Caídos i el 16 de maig de 1944, es donaven 5.000 pessetes (que per l’època era molta pasta) per comprar un solar de la ciutat de Girona on fer-hi el govern civil.

El 3 d’abril de 1945 es va acordar reglar una pintura de Josep Maria Mascort al tinent general Orgaz (el custodi de les obres del pont) i portar-li a Madrid.

De l’any 1946 se n’han trobat dos. El 15 de gener es va decidir enviar un agraïment a Franco per les obres al moll de l’Estartit i el 13 d’agost es va aprovar contribuir amb 1.073,4 pessetes a l’homenatge de Catalunya a Franco.

Per trobar el penúltim document que es derogarà hem de remuntar-nos al 4 de juliol de 1955, quan Torroella de Montgrí es va adherir oficialment a l’homenatge a José Calvo Sotelo, mort el juliol de 1936, aportant 300 pessetes.

L’últim document data del 30 de setembre de 1971 i és l’adhesió a l’homenatge a Franco, del que se’n celebrava els 35 anys com a ‘cap d’estat’.

L’alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí, reconeix que és un “acte simbòlic” i que “per alguns potser arriba massa tard” però creu que en el marc de la construcció “d’un estat nou”, s’ha “d’escombrar la casa”.

Rufí també creu que això servirà perquè molta gent conegui detalls de la història del poble que “segurament desconeixia”. En tot cas, diu Rufí, “és de justícia perquè són acords que es van prendre en un moment de pèrdua de drets i llibertats”, de “repressió dels vençuts, amb moltes persones que van haver d’exiliar-se” i de persecució, “en definitiva, de Catalunya”.

destruccio_pont_ter_tdm
El pont el van dinamitar les tropes republicanes en la retirada, el 1939. Després de la reconstrucció, una riuada el va tornar a tirar a terra i el 1940 els batallons ‘disciplinaris’ de presoners de guerra republicans el van reconstruir per ordre del Servicio Militar de Puentes y Caminos. Fons Josep Vert (CdD Montgrí, Illes Medes i Baix Ter)

NOM NOU AL PONT

En el mateix acord de ple que derogarà aquestes decisions també es proposarà que el pont es denomini oficialment Pont del Riu Ter. El 1995, el consistori ja va acordar col·locar sobre l’escut franquista del pont una placa que recordava els 300 presoners que el van reconstruir i el 2006, aprofitant la remodelació del pont, es va enderrocar el monòlit franquista. Posteriorment, l’11 de setembre del 2010 es va instal·lar un nou monòlit d’homenatge.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s