La posta en escena ha estat ben feta, les formes exquisides, els interlocutors ben triats i el discurs del conseller Rull era el que tothom volia sentir però en això del retorn del cabal del Ter que ara es transvasa a Barcelona ja n’hem vist tantes que em permetreu que faci meva la valoració que em feia un dels responsables d’una de les entitats que s’asseurà a la taula en la que s’haurà de discutir “hectòmetre a hectòmetre” com aquesta aigua va deixant d’anar a cap a l’àrea metropolitana per quedar-se aquí: “el punt de partida és bo però ara haurem de veure com es materialitza”.

p050913_19-00_01
ovservatoridelter.blogspot.com

Posada la tireta abans de la ferida (o sobre la pell morta) expliquem d’una manera sintètica per què ha de servir la Taula del Ter. És un organisme de treball que presidirà el delegat de la Generalitat a les comarques de Girona, Eudald Casadessús i que, a part de l’Agència Catalana de l’Aigua i els diferents departaments de la Generalitat implicats en la gestió de l’aigua, hi haurà algunes de les entitats que més han criticat la gestió de l’administració com la Plataforma Aigua és Vida, el Consorci del Ter, el Grup de Defensa del Ter, la recent creada Junta d’Usuaris de l’Aigua del Baix Ter o el Centre d’Estudis dels rius Mediterranis. Com ha dit el conseller Rull, seran els encarregats de fiscalitzar que el que es discuteix amb números sobre la taula i s’acaba decidint, es fa.

Hem teoritzat molt i el territori n’està bastant tip”, ha dit Rull (ja us he dit que ha dit el que s’havia de dir perquè se li doni el benefici del dubte), “hem de passar a la pràctica i a part de consensuar posicions comunes (aquesta taula) tindrà una funció d’avaluació permanent”. La primera reunió serà la primera quinzena del mes de gener.

En l’altra taula, amb els mateixos actors, es discutirà el paper del Ter en el nou pla de sequera que s’està tramitant; el document que regula l’aigua que ha de circular-hi en èpoques crítiques. Aquesta es reunirà per primer cop la segona quinzena de gener.

Estalvi, reutilització i dessalinització

Rull ha dit que el retorn s’ha de fer a partir de tres eixos: estalvi, reutilització i dessalinització. I ha advertit que és evident que “això valdrà diners” però ha afegit que és de justícia per les moltes contribucions que ha fet el riu a l’abastament de l’àrea metropolitana de Barcelona.

I valdrà calers perquè vol dir fer funcionar a més rendiment les dessaladores actuals (l’hm3 dessalat és bastant més car que el que es pren del Ter i Aigües Ter Llobregat és una empresa).

De moment, preguntat per partides pressupostàries concretes, Rull no ha pogut donar cap xifra (o no ha volgut) però ha dit que hi ha actuacions que ja s’han fet per poder anar cap a una reducció del cabal aportat a Barcelona i d’altres que s’hauran de fer.

En un dossier ens n’han detallat algunes. Segons la Generalitat, de cara a 2017 hi ha previst obres a l’estació de bombament de La Trinitat (a Barcelona) perquè es pugui distribuir aigua del Llobregat a gairebé tota la ciutat de Barcelona. També s’està concertant un nou règim d’utilització de la sèquia Monar perquè augmenti el cabal circular del Ter a l’hivern. Així mateix, es contempla ampliar la potabilitzadora del riu Llobregat a Abrera perquè l’aportació d’aquest riu a la capital catalana sigui més alt. A l’estiu també es va posar la dessaladora de Blanes al 100% i es va augmentar l’activitat de la del Llobregat.

aiguaEn aquest mateix dossier s’hi aporta un històric (1968-69 fins 2014-15) de l’aigua del Ter que ha acabat sortint per les aixetes de Barcelona. Segons els càlculs de la Generalitat, el Ter ha estat transvasant el 37% del seu cabal a Barcelona els últims anys 20 anys (mitjana); una xifra que és aproximadament la meitat del que diuen, per exemple, plataformes com Aigua és Vida.

Segons les dades de l’administració, en escenaris de sequera, aquesta contribució ha arribat a ser del 62% (99, 2000, 2001, 2002 o 2007, 2008) i des de l’última, el 2008, l’aportació mitjana del Ter ha estat del 33%.

Anuncis

Publicat per Raül Muxach

Si t'agrada aquest bloc i t'agradaria tenir-ne un o tens una empresa i necessites comunicar, parlem-ne. Escriu-me.

Uneix-te a la conversa

1 comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s