El 40% del territori amb més risc d’inundació és a les comarques de Girona

El 40% del territori català que l’Agència Catalana de l’Aigua considera que té un risc significatiu de patir una inundació es concentra a les comarques de Girona i, sobretot, a l’entorn del Ter i el Daró. Això és el que es desprèn del Pla de Gestió del Risc d’Inundacions. Un pla en el que les administracions es comprometen a invertir més de 100 milions d’euros els pròxims 6 anys a tot Catalunya per prevenir-ho.

mapa
Tram del Baix Ter. Imatge: ACA

La Generalitat té localitzats 446 quilòmetres quadrats de 72 trams fluvials que, fent servir la seva nomenclatura, tenen un risc potencial significatiu d’inundacions. Com s’arriba a aquesta informació és una mica complicat d’explicar però, en síntesi, podríem dir que és el fruit de recollir una gran quantitat de paràmetres mesurables, aplicar-hi models de predicció i veure què ha passat en el passat. Als mapes, s’arriba a quantificar el cost econòmic màxim que podria tenir una inundació i, en alguns casos, el cost en vides però, evidentment, no ens ho hem d’agafar al peu de la lletra.

conques
Punts localitats. Font: ACA

I 179 d’aquests quilòmetres quadrats es concentren a les comarques de Girona. Alguns el tenen més alt i altres més moderat.

La major part del territori gironí afectat per aquesta possibilitat correspón a la conca del Ter i el Daró (74’25 km2) i hi ha punts conflictius en tot el recorregut, inclosos afluents com el Freser però, sobretot, al Baix Ter. És la conca amb més quilòmetres pintats en vermell de tot Catalunya juntament amb la del Besós.

També tenen un risc molt important els municipis de la conca de la Muga (56’73 km2) i nuclis com Peralada o Castelló d’Empúries són dels més afectats.

castello
Imatge: ACA

En principi no computen a Girona però analitzant els mapes d’inundabilitat figuren en lloc destacat pobles de la conca de la Tordera com Hostalric o una part de Blanes. A la costa, localitats Tossa, Port de la Selva i Llançà també formen part d’aquestes zones amb risc d’inundació.

Per prevenir-ho, l’ACA, altres organismes com Protecció Civil, el Servei Meteorològic de Catalunya, Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, depenent de Madrid, invertiran a tot Catalunya 102 milions d’euros els pròxims sis anys.

La majoria de la inversió és per netejar, reparar i consolidar lleres i motes de rius i rieres però també hi ha inversió prevista i actuacions relacionades amb el control, la prevenció i la planificació (per exemple, evitar que es construeixi en zones inundables).

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s