Dones a la pesca, rara avis

Que hi ha poques dones al món de la pesca es pot apreciar amb un simple passeig per qualsevol dels ports pesquers de Catalunya però les xifres són contundents. A les comarques de Girona només hi ha 7 dones pescadores i representen un 0’9% de tota la professió, segons es desprèn de l’últim informe de la Generalitat sobre el món rural i marítim. En canvi, la seva presència en càrrecs a les confraries és més alta tot i que continua estant infrarepresentada i no tenen vot.

avi remenda port palamos

A les comarques de Girona hi ha 11 confraries, 780 pescadors censats i d’aquests, només 7 són dones. Només hi ha dones pescadores en 4 ports.

N’hi ha dues a Roses, Palamós i Sant Feliu de Guíxols i una a l’Escala. A la resta, la seva presència és invisible i generalment fan feina de suport en terra.

En canvi, hi ha 4 dones que ocupen el càrrec de secretària a la confraria (n’hi ha 11, recordem, a la demarcació). La responsable de polítiques transversals i d’igualtat del departament d’Agricultura, Brigida Lorenzo, destaca que és una “feina de responsabilitat però sense dret a vot”.

Lorenzo diu que la pesca és, de llarg, el camp del sector primari en el que la presència de la dona és més minoritari i que, des de l’administració només es pot fer una feina de sensibilització perquè -recorda Lorenzo- “estem parlant d’un sector privat”.

A tot Catalunya la situació no és gaire millor. També són molt poques dones al sector de la pesca; 33 d’un total de gairebé 2.500 pescadors.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s