Balanç 2016 : Girona va produir un 3% més de carn

La producció de carn a les comarques de Girona ha augmentat un 3% el 2016 i el pes de l’exportació fregarà el 70% de tota la producció arrossegat per la forta demanda de porc que té la Xina. Són dades oficioses de la patronal Fecic que, a falta de tancar l’exercici, confirmaran la Xina com el segon mercat, sinó el primer.

porc-gran
Imatge: Fecic

El 2015 es va tancar amb més 8’4 milions de porcs sacrificats a les comarques de Girona que van donar 661.095 tones de carn. Em centro en el porc perquè va representar el 92% de tota la carn que va passar per escorxadors. La resta, es va repartir entre xai, cabrit, vedell, poltre, conill i aviram. Doncs bé,  segons la Fecic, el 2016 la xifra global de sacrifici creixerà un 3%. És un càlcul oficiós fet a partir de les dades dels 10 primers mesos de l’any.

L’altra dada que hem de retenir és que, gairebé el 70% d’aquesta carn es va consumir fora de les nostres fronteres i, cada cop més, a la Xina.

El gerent de la Fecic -que agrupa unes 250 empreses del sector carni- Josep Collado, diu que això s’explica perquè Xina -que és el principal productor i consumidor de porc- ha tingut problemes en la seva cabana just quan el país ha tingut més demanda d’aquesta carn, que s’ha encarit, i això ha fet disparar les exportacions des de Girona (entre Girona i Osona es concentra gairebé tota aquesta indústria).

Fins el punt que el volum exportat entre gener i setembre ja era el mateix que en tot el 2015. Si a això hi afegim el descens progressiu de les exportacions a França, el principal mercat fins ara, Collado creu que aquest 2016, el gegant asiàtic podria convertir-se en el principal mercat de les comarques de Girona. Si les xifres no ho confirmen el 2016, creu Collado, ho confirmaran el 2017.

Altres mercats importants són Portugal, Polònia o la República Txeca.

De cara a aquest any, diu el gerent de la Fecic que la demanda de Xina no serà tan forta però les exportacions a aquell país seguiran creixent perquè el descens del preu del blat i la paritat euro-dòlar faran que el porc d’aquí segueixi sent competitiu. Els altres països que es disputen el mercat xinès són Alemanya i Estats Units.

El que ja no tornarà a ser el mateix és la relació amb Rúsia. Més enllà del veto, el país ha fet una forta inversió per deixar de dependre de fora.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s