Més protegits contra la sequera

El punt on s'aboca l'aigua. Imatge del Consorci de la Costa Brava

L’aigua regenerada que Port de la Selva va vessar sobre el seu aqüífer fa 14 mesos ja és potable

El poble tanca el seu propi cicle de l’aigua

Des d’aquest mes de gener, es pot dir que Port de la Selva està en millors condicions per fer front a la sequera. El municipi fa temps que treballa en un ambiciós projecte (DEMOWARE) per convertir una part de l’aigua que tracta a la seva depuradora en potable i, 14 mesos després, els experts calculen que la primera remesa d’aigua regenerada que es va abocar sobre l’aqüífer ja ha completat el seu cicle.

Ho ha explicat a Ràdio Girona el seu alcalde, Josep Maria Cervera, que adverteix que cada cop tenen més informació sobre un procés que, a la pràctica, significa que aquest municipi de l’Alt Empordà, ha tancat el seu cicle de l’aigua i que, d’aquesta manera, està una mica menys exposat als efectes de la sequera.

aiguaDiu Cervera que aquests 14 mesos que dura el procés de conversió de l’aigua en potable “poden ser més o menys” en funció de les condicions que es donin des que s’aboca l’aigua fins que arriba al fons de l’aqüífer degudament mineralitzada durant el procés d’escolament cap avall.

“Sabem, per exemple, que si es dóna un període de sequera i l’aqüífer es salinitza, com va passar a l’agost, hem de parar; i també sabem que les pluges torrencials, com les que hi va haver a l’octubre, acceleren el procés”, ha detallat.

També han arribat a la conclusió que els abocaments d’aigua regenerada s’han de fer en temporada baixa perquè en temporada alta -degut a l’augment de població- la depuradora treballa més estressada i no donaria l’abast

Com funciona el sistema?

Port de la Selva ja feia un tractament addicional a l’aigua que sortia de la depuradora per poder-la utilitzar per regar o netejar carrers i, fins i tot, disposa d’una xarxa específica per aquesta aigua.

Des de fa uns mesos, però, una part d’aquesta aigüa es separa, no s’hi posa clor (imprescindible per poder-la utilitzar), es passa per un filtre de carbó actiu i es vessa sobre l’aqüífer perquè, mentre s’escola cap avall, es vagi mineralitzant i convertint en potable.

La primera remesa d’aigua es va abocar el novembre del 2015 i 14 mesos després, els experts consideren que ja és part de l’aigua potable que hi ha a l’aqüífer del que es nodreix el municipi.

Malgrat aquest roc a la faixa, Josep Maria Cervera, diu que no estan completament blindats contra la sequera però sí que poden “ajornar-la” a mesura que es puguin fer “aportacions d’aigua regenerada de manera habitual”.

“Per exemple, si en comptes d’abocar aigua al novembre ho haguéssim fet al setembre, potser aquest agost no hauríem patit restriccions i les hauríem traslladat al setembre o a l’octubre”, diu Cervera. Amb aquest coixí de temps, la possibilitat de què plogui pel mig i l’aqüífer es reompli augmenta.

Cervera diu que estaran més ben coberts a mesura que les aportacions d’aigua a l’aqüífer puguin fer-se d’una manera habitual.

Anuncis

One thought on “Més protegits contra la sequera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s