Oreneta cuablanca a Girona; estat de la qüestió

El nombre de nius ha crescut però la seva distribució està variant, segons l’últim cens

Pont Major, eixample sud i Barri Vell és on es concentra la colònia

Es calcula que a Girona ciutat hi ha 1.772 nius d’oreneta cuablanca, que la xifra ha crescut un 14% en dos anys i el nombre de nius trencats s’ha reduït un 18% degut als requisits que l’Ajuntament imposa als que volen fer obres de refoma en cases i pisos.

El gruix principal de la colònia es concentra al Pont Major, l’eixample Sud i el Barri Vell on, malgrat tot, està en regressió, i s’expandeix en d’altres com Fontajau o Sant Ponç. Són només algunes pinzellades de l’actualització de l’estudi que el concistori fa periòdicament des de que l’espècie és protegida.

orenetes
Diferents tipus d’oreneta. Ajuntament de Girona

El Barri Vell i Taialà eren dos dels tres llocs on era més habitual trobar nius d’oreneta cuablanca i, tot i que l’últim cens marca un cert repunt respecte 2014, si obrim el focus s’observa com el nombre i la densitat ha anat disminuint molt els últims anys. I a Germans Sàbat –on la colònia tampoc era gaire gran- ha desaparegut.

En canvi, a Pont Major –un altre lloc on sempre hi ha hagut molts nius- se n’han detectat un centenar més que fa una dècada. També hi ha un augment important d’oreneta cuablanca a l’eixample Sud de la ciutat o Sant Ponç i, més moderat, a Fontajau.

tendencia-oreneta
Memòria 2016 del Projecte Oreneta

Segons els autors de l’informe, aquest desplaçament cap a barris més perifèrics s’explica perquè són zones més obertes, amb menys densitat d’eficis, en les que és més fàcil que l’ocell hi trobi aliment.

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, diu que el cens baixa molt al detall i això permet salvar nius quan es demanen llicències d’obres per reformar edificis.

No es pot tocar cap niu habitat i, quan són deshabitats, només es poden tocar quan és inevitable per a la reforma. I és que, recorda Sastre, “els tècnics ens diuen que l’oreneta és un animal de costums i si troba el niu fet no es posa a fer-ne cap de nou”.

nius-sencers-i-trencats-2016
Memòria 2016 del Projecte Oreneta

Els Agents Rurals vetllen perquè els nius es respectin i, com recull l’última memòria, han aixecat actes per infraccions com per exemple a Pont Major, on unes obres en van fer malbé 20 de cop. Malgrat tot, els últims dos anys, el nombre de nius trencats ha disminuït considerablement. La majoria de fets malbé són al Barri Vell.

La zona de Girona amb més concentració de nius és al carrer Terrri, on n’hi ha 76 de censats en uns pocs edificis i hi ha zones on no n’hi ha cap com Montjuïc, Sant Daniel, Sant Narcís o Torre Gironella.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s