Mosquito_alert ja ‘caça’ mosquit tigre a Lleida i l’Aragó

Una captura del mapa interactiu de Mosquito_Alert

Mosquito_alert controla l’avenç del tigre per tot el territori

Ara es propaga cap a Lleida, cap al sud per la costa i aquí a Girona n’hi ha a gairebé tot arreu

El mosquit tigre ha decidit ampliar els seus dominis, també cap a l’interior. Segons el balanç 2016 de la xarxa ciutadana que controla la seva expansió amb l’app de mòbil Mosquito_Alert, ja ha arribat a Lleida (l’any passat ja es va apuntar) i l’Aragó i també baixa per la costa mediterrània cap al sud.

A les comarques de Girona està implantat a gairebé tot arreu encara que, tècnicament, els observadors de la xarxa només n’han detectat la presència a aproximadament la meitat dels pobles. Segons Frederic Bartomeus –un dels responsables de Mosquito_Alert- que no s’hagi documentat la seva presència a un lloc no vol dir que no hi sigui.

Una captura del mapa interactiu de Mosquito_Alert
Una captura del mapa interactiu de Mosquito_Alert

El 2016 es van enviar des de Catalunya més de 2.000 observacions de possible presència de mosquit tigre perquè els experts de l’aplicació les validessin o les descartessin i 600 d’aquestes observacions, aproximadament, van arribar des de les comarques de Girona.

Gairebé 1 de cada 3 observacions es van fer des de l’àrea urbana de Girona i la proporció dels avistaments a les zones de costa s’hi aproxima molt. Hi ha un mapa interactiu on es pot baixar fins al detall i fins i tot preparar llistats i pdf de zones concretes.

Diu Bartomeus que estan especialment satisfets de la perícia d’aquests observadors ja que el 40% del total d’informes enviats (lloc on s’ha vist, geolocalització, foto…) van quedar perfectament validades.

L'interfície de Mosquito_Alert
L’interfície de Mosquito_Alert

És el mateix percentatge que el 2015 però Bartomeus diu que és difícil fer-lo créixer gaire més perquè s’ha de tenir en compte que a la xarxa hi ha gent amb molta pràctica que sap com s’ha de fer la foto perquè no hi hagi dubtes sobre si és un tigre o però també n’hi ha molts que comencen i altres que pleguen.

Ara mateix hi ha 31.000 persones a tot l’estat que tenen descarregada aquesta aplicació, la majoria a la costa catalana, on fa més temps que està implantat.

El 2016, l’apliació també va permetre identificar mosquit de la febre groga per primer cop; de moment, amb uns resultats molt testimonials.

Primícia el 2013

Mosquito_Alert funciona des del 2014 però l’any abans, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes, ja va posar en marxa un prototipus per a escolars. Això és el que vaig escriure en aquell moment: ‘Caçant mosquit tigre amb el mòbil’.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s