Vaques de laboratori

Vaques observant periodistes i polítics amb cara de mandra. R.M.

L’IRTA posa en marxa la granja experimental de Monells, on es controla la producció de llet des del camp de conreu fins al got

La consellera Serret anuncia que, a mitjans de maig, les granges afectades per grip aviària recuperaran la normalitat

Quan acabeu de llegir aquest post pensareu el mateix que jo: riu-te’n dels futbolistes! I és que aquest matí he trepitjat l’esperadíssima granja experimental de l’IRTA de Monells (el nom comercial és EVAM, Estació de Vacum de Monells), un projecte reclamat des de fa molts anys des del SEMEGA (organisme de la Diputació que fa control lleter des dels anys 70), que camina oficialment des del 2014 i que avui, després de tres anys d’obres i una inversió de gairebé 2’5 milions d’euros, ha entrat en funcionament.

Vaques observant periodistes i polítics amb cara de mandra. R.M.
Vaques observant periodistes i polítics amb cara de mandra. R.M.

És una instal·lació puntera, ens han dit, que serà un referent no només aquí a Catalunya sinó també en tot l’arc mediterrani. A sota d’aquests coberts s’hi estudia tot allò que fa referència a la llet; des de l’adob que es fa servir per fer créixer la llavor que donarà lloc al farratge que menjaran les vaques fins que la llet acaba al got o en forma de recuit.

La seva aparença és de granja convencional però està carregada de tecnologia per experimentar com afecta a la vaca, a la seva salut, a la seva producció, a la seva fertilitat i a la qualitat de la llet que produeix qualsevol canvi en el seu maneig o en la seva alimentació. L’investigador de l’IRTA, Àlex Bach –que ens ha fet de cicerone– diu que, fins i tot, podran determinar com serà la llet de les filles d’aquestes vaques a partir de l’alimentació de la mare.

Perquè us en feu una idea de fins a quin punt hi ha control us explicaré només un detall. Les 60 vaques que hi ha actualment porten un podòmetre que serveix per mesurar la seva activitat al llarg del dia. Bach explica que, de mitjana, descansen unes 14 hores al dia i quan el podòmetre detecta que s’han mogut més del compte (han descansat menys) indica que estan a punt per ser inseminades. Ja us vaig explicar un dia que el sexe de les vaques és força monòton i si no ho recordeu, cliqueu aquí.

En una altra planta adjacent a la granja també s’analitza la llet. Es mesura quanta llet produeix cada vaca, quanta proteïna té aquesta llet, quants greixos i si aquests paràmetres varien en funció de quin menjar se’ls dona o de quina forma; si és més granulat o menys. Això ens permet saber, detalla Bach, si aquesta llet és més apta per a lactants, per fer iogurts, per recuits o formatges.

I, de la mateixa manera que amb la inseminació controlen en un 90% si el vedell serà mascle o femella, també poden saber, per l’alimentació de la mare, si la vedella serà molt productora de llet o poc productora. Espanta.

El carril central permet l'entrada de maquinària i als laterals hi ha un altre carril i els estables. Imatge presa des de la rampa que hi ha per abandonar la sala de munyir. R.M.
El carril central permet l’entrada de maquinària i als laterals hi ha un altre carril i els estables. Imatge presa des de la rampa que hi ha per abandonar la sala de munyir. R.M.

Però no només es monitoritza la vaca. A fora tenen 70 hectàrees de conreus de secà. S’hi fan proves de cultius i d’emmagatzematge d’aquest aliment. També es recullen els residus. Una mena de regle metàl·lic recorre els passadissos per on passegen les vaques i retira els excrements diversos cops al dia. Una part es destinen a adobs (la part líquida) i l’altra a fer de substrat on posar-hi el jaç en el que s’estiren les vaques.

També hi ha dissenyat un circuit que porta les vaques des de l’estable (parlar d’estable aquí és una mica vintage però m’enteneu a la primera) fins a la sala de munyir… que també té un camí de tornada inequívoc cap a l’estable altre cop.

I així viuen les 60 vaques de l’IRTA de Monells. D’aquí a dos anys volen doblar la cabana i ocupar el 100% de la instal·lació.

I tot això com acaba després al nostre got de llet? Us preguntareu. D’una banda, explica Bach, les investigacions donen lloc a “treballs que es publiquen en anglès” a revistes que llegeixen els especialistes però, de l’altra, s’organitzaran trobades amb els ramaders per transmetre els coneixements consolidats. És una de les raons de ser de l’IRTA. Investigació, coneixement, aplicat a la producció.

munyidora
Sala de munyir. R.M.

La granja, com us deia, ha costat 2’4 milions d’euros que han pagat la Diputació de Girona, l’IRTA, la Unió Europea i el Ministeri d’Economia i Competitivitat.

Grip aviària

La granja l’ha inaugurat la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, que també ha aprofitat per anunciar que el 2 d’abril s’aixequen les restriccions a les granges afectades pel brot de grip aviària i que a mitjans de maig totes podran recuperar la normalitat, incloses les 9 de Girona i una de Parets del Vallès que van haver de sacrificar ànecs.

També ha informat que aquestes que van sacrificar animals es repartiran una indemnització que pot arribar a ser de 300.000 € i que per a aquestes i totes les altres (que eren més d’un centenar) hi haurà accés a crèdits tous amb l’aval de l’Institut Català de Finances.

El sindicat Unió de Pagesos segueix considerant que les granges que han tingut bestiar immobilitzat, també haurien de tenir dret a indemnitzacions però donen per benvinguda aquesta línia d’ajudes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s