Endesa podrà distribuir l’energia de la MAT a l’Alt Empordà a finals d’any

El parc elèctric de Santa Llogaia vist des de l'autopista. Google Maps.

Endesa està enllestint l’instal·lació que falta per transformar i fer arribar l’energia de la MAT als pobles de l’Alt Empordà i la Garrotxa

L’empresa també és a punt d’acabar la línia Bellcaire-Juià, que triplica el subministrament de la Costa Brava

La subestació d’Endesa de Santa Llogaia, que ha de distribuir l’energia de la MAT per l’Alt Empordà i la Garrotxa, entrarà en funcionament a finals d’any. És la previsió que fa almenys l’empresa, que està enllestint la seva construcció. Va amb retard perquè la MAT aviat farà 20 mesos que està funcionant. Més aviat, el juny, Endesa també té previst posar en marxa l’última línia d’alta tensió que, segons els experts, garanteix definitivament el subministrament de la Costa Brava, la que va de Bellcaire a Juià. Fa 13 mesos que es munta sense cap mena d’oposició del territori.

El parc elèctric de Santa Llogaia vist des de l'autopista. Google Maps.
El parc elèctric de Santa Llogaia vist des de l’autopista. Google Maps.

La subestació de Santa Llogaia és l’última peça que falta perquè els habitants de l’Alt Empordà i la Garrotxa puguin accedir a l’energia que transporta la MAT.

En aquest mateix municipi, recordem, hi ha la subestació de la MAT (400 kV), la conversora (que transforma l’energia per poder-la fer passar la frontera de manera soterrada) i la que alimenta l’AVE, d’Adif.

Els treballs, que han anat molt endarrerits en relació a les obres de la línia de Molt Alta Tensió que ha executat Red Eléctrica, tenen un cost de 10 milions d’euros.

Bellcaire-Juià

Més avançada està la línia que garantirà per tres llocs diferents el subministrament de la Costa Brava. Una línia més en el famós ‘mallat’ que ha de garantir que sempre es pugui fer arribar la corrent a un punt concret encara que falli una línia.

Aquest, en concret, és un traçat d’alta tensió (110 kV) entre Bellcaire i Juià de 20 kms i 74 torres que transcorre per 10 pobles del Baix Empordà (Bellcaire, La Tallada, Verges, Ultramort, Foixà i La Pera) i el Gironès (Sant Joan de Mollet, Flaçà, Sant Martí Vell, Juià).

Carles Amils, responsable de línies d’Alt Tensió d’Endesa a Girona, ha explicat que ara estan al 70% de l’execució. Quan escrit aquestes línies quedaven 2 torres per aixecar i hi havia col·locat el 60% del cablejat.

Al terme municipal de Foixà, en un tram de 2 kms, de les torres d’aquesta línia també en pengen les d’una línia de mitja tensió existent. Això permetrà enretirar 12 torres, les de l’altra línia.

Costarà 5’6 milions d’euros i quan estigui acabada, el mes de juny, s’evitarà que les tres subestacions clau del sistema –Juià, Palafrugell i Castell d’Aro– estiguin connectades per traçats de mitja tensió de fins a 30 quilòmetres, que tenen moltes pèrdues d’energia perquè són distàncies massa llargues.

Segons els experts, amb traçats més curts, es pot repartir millor les càrregues d’energia de cada línia, que aniran menys saturades, i també s’escurçarà el temps de resposta en cas d’avaria.

Anuncis

One thought on “Endesa podrà distribuir l’energia de la MAT a l’Alt Empordà a finals d’any

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s