El Museu del Cinema adquireix una important col·lecció de precinema i cine infantil

Llanterna màgica.R.M.

Incorpora 791 peces d’un col·leccionista privat amic personal de Tomàs Mallol

Hi ha 54 plaques de vidre de llanterna màgica pintades a mà i 56 projectors de cine NIC

El Museu del Cinema ha incorporat 791 peces d’un col·leccionista privat que reforcen la seva condició de referent en precinema i cinema infantil. Destaquen, sobretot, 170 plaques de vidre de llanterna màgica dels segles XIX i XX, bona part, pintades a mà. També hi ha moltes peces de cinema infantil, especialment, projectors de cine NIC. Els primers objectes es podran veure en una exposició que s’inaugurarà el 27 de juny.

Plaques de precinema. R.M.
Plaques de precinema. R.M.

Són 791 peces de pre-cinema, cinema infantil i, en menor mesura, cinema amateur. És el material que va acumular durant tres dècades el professor de secundària manresà, Francesc Junyent, amic personal de Tomàs Mallol, que la filla i la vídua han decidit posar en mans del Museu.

Quan Junyent va conèixer Mallol, a principis dels anys 80 -ha explicat la seva vídua, Elionor Vilanova- “va decidir vendre la col·lecció de joguines de llauna i començar a comprar peces de pre-cinema” que van omplir tots els racons de la casa.

El director, Jordi Pons, destaca, sobretot, les 173 plaques de vidre de llanterna màgica del segle XIX, 54 de les quals, pintades a mà i cap d’elles repetides. D’aquestes, 32 són d’imatge en moviment. Són de procedència britànica i francesa. La resta són plaques de vidre cromolitografiades per a ús domèstic, alemanyes i francesces, datades entre 1870 i 1910.

Llanterna màgica.R.M.
Llanterna màgica.R.M.

També hi ha 23 llanternes màgiques d’aquesta mateixa època i procedència (que se sumaran al centenar que ja hi ha al Museu) i altres objectes com dos Taumàtrop, un Grafoscope, dos Teatres d’ombres, dos Zootrops així com fotografies estereoscòpiques originals i imatges eròtiques i caleidoscòpiques.

En l’apartat de cinema infantil, hi ha 56 projectors de cine NIC -tant de Barcelona, d’on era la firma, com d’altres parts del món que van comprar la patent- i nombroses pel·lícules i diversos projectors i pel·lícules d’altres marques.

Pons diu que la col·lecció potencia el prestigi del Museu, sobretot en pre-cinema i cinema infantil. També els dóna més capacitat i material per difondre la història del cinema i el precinema.

El fons ha estat comprat per 25.000 euros, que es pagaran en 8 anys; un preu molt per sota de mercat, segons el gerent de la Fundació del Museu, Joan Boada.

El material ara s’ha de catalogar i una primera entrega s’exposarà a partir del 27 de juny.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s