El relleu del món rural

Joves pastors. Escola de Pastors de Catalunya.

48 joves de les comarques de Girona han rebut un ajut per incorporar-se al món rural

La subvenció s’ha retallat els últims anys i, en el millor dels casos, només cobreix el 50% de la inversió mínima inicial

El 2016, 48 joves de les comarques de Girona van cobrar els ajuts de la Generalitat i la Unió Europea per convertir-se en pagès o ramader. A tot Catalunya van ser 497.

Un cop de mà que no arriba ni a 30.000 euros per fer el primer pas i que, en el millor dels casos, representa el 50% de la inversió necessària per posar-s’hi. Penseu que a part d’accés a la terra, cal una granja o un corral, maquinària, animals… i viure!

Joves pastors. Escola de Pastors de Catalunya.
Joves pastors. Escola de Pastors de Catalunya.

El nombre d’incorporacions de l’any passat és inferior a les que hi va haver del 2015. Aquell any van ser 79 però la xifra té una mica de trampa perquè el 2014 els ajuts no es van donar i molts joves que estaven disposats a liar-se la manta al cap van esperar-se. Per tant, si fem sumes i restes, els 48 d’aquest any estan una mica per sobre de la mitjana.

Comarca 2015 2016 Total
Alt Empordà 22 9 31
Ripollès 12 10 22
Garrotxa 16 5 21
Baix Empordà 5 12 17
La Selva 7 6 13
Gironès 10 3 13
Pla de l’Estany 7 3 10
TOTAL 79 48 127

El coordinador d’Unió de Pagesos a les comarques de Girona, Xavier Frigola, recorda que es tracta d’un dels sectors més envellits de l’economia gironina i que les ajudes (que estan cofinançades per la Unió Europea) s’han retallat aproximadament un 20% els últims anys.

En tot cas, matisa, els ajuts sempre són benvinguts i recorda que, a partir d’ara, aquests joves també tindran accés als altres ajuts que hi ha disponibles. La Generalitat diu que ningú que complís els requisits s’ha quedat sense dotació.

Si en voleu saber més

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s