Xai bo, bonic i barat

El preu del xai torna a anar a la baixa i se situa a nivells de fa 20 anys

Unió de Pagesos demana identificar perfectament quin és el xai d’aquí i quin el de fora i que s’investiguin els preus

Us imagineu que els cotxes encara costessin un milió de pessetes, les cases 5 o 6, un gelat 25 pessetes o un litre de gasoli 35? Impossible d’assumir, no? Doncs resulta que el preu que es paga a un pastor per un xai és, fet i fotut, més o menys el mateix que a mitjans dels anys 80. Menys de 3 € el quilo. I no passa res.

xais i ovelles2
Imatge: Generalitat de Catalunya

Unió de Pagesos demana a l’Autoritat Catalana de la Competència que investigui com pot ser que això sigui possible si tots els costos de producció han augmentat i hi ha menys pastors i menys ovelles que mai. També demanen que es controli l’etiquetatge de la carn que es ven als supermercats.

Aquest sindicat agrari diu que entra molt de xai de fora, de Nova Zelanda i d’Itàlia, bàsicament. No s’hi oposen però sí que consideren imprescindible que es faci complir la norma que obliga a identificar la procedència de la carn perquè, asseguren, té menys qualitat que la d’aquí i no es pot pagar, per tant, una i altra al mateix preu.

Diuen que això també pot tenir incidència sobre el descens del consum de xai que hi ha hagut els últims anys. És a dir, que a còpia de menjar xai que llaneja la gent l’hagi descartat de la seva alimentació. Hi ha altres motius, evidentment –com la dificultat que té aquesta carn per fer forat en tot allò que s’escapa de la barbacoa- però el cert és que, a Catalunya, des del 2010 fins ara el descens del consum de xai s’ha xifrat en un 20%. En l’última dècada, també es calcula que ha disminuït un 44% la cabana d’ovelles i un 22% la de cabres.

En aquests moments, a les comarques de Girona hi ha una mica més de 106.000 ovelles (i marrans), segons la Generalitat i 11.500 cabres (i bocs) repartides en un total de 926 explotacions. 458 d’aquestes són, exclusivament, d’ovelles, 139 de cabres i n’hi ha 329 de mixtes.

Brigitte Garolera, responsable del sector oví i cabrum d’Unió de Pagesos diu que, més enllà de les oscil·lacions que hi ha hagut els últims anys, no pot ser que el preu del xai ara sigui molt similar al que es pagava fa vint o trenta anys quan tot el que té incidència en la producció d’aquest xai ha pujat.

No és l’únic problema que afecta al sector en aquests moments. La sequera (que va obligar a comprar aliment suplementari l’any passat) i la vacunació per la llengua blava ha provocat mort d’ovelles, infertilitat i un descens en el naixement de xais. Això últim posa en perill la possibilitat de cobrar una part de la subvenció que arriba de la Unió Europea, que es calcula en funció de la productivitat de les ovelles.

Aquest any, el llindar mínim s’ha apujat fins als 0’6 xais o cabrits per reproductora (era 0’4), tenint en compte que només es compten els xais que s’envien a l’escorxador. Les femelles i mascles que es separen per garantir la regeneració del ramat (que pot oscil·lar entre un 10 i un 20%) en queden fora. Heu de tenir en compte que una ovella té una cria, en condicions normals, i pot arribar a les dues en condicions excepcionals. UP demana al Ministeri d’Agricultura que aquesta campanya no tingui en compte aquests llindars.

També demanen a la Generalitat que reconegui els efectes secundaris que ha tingut la vacuna de la llengua blava i que indemnitzi per les pèrdues.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s