L’aigua del Ter en números

Una foto de l'embassament de Susqueda. Imatge: Generalitat de Catalunya.

Números en mà, el 90% de l’aigua del Ter que es destinarà per beure, dutxar-se o rentar, se n’anirà cap a Barcelona

El 36% de l’aigua que es deixarà anar de Sau i Susqueda els pròxims sis mesos acabarà a Barcelona, el 28% servirà per regar i el 18% per garantir el cabal del riu

La comissió de desembassament del sistema Ter-Llobregat ha fixat les necessitats d’aigua fins al mes de setembre i, segons els números que ha facilitat l’Agència Catalana de l’Aigua, el 90% de l’aigua del Ter que es destinarà per beure dutxar-se o rentar (usos domèstics) se n’anirà a l’àrea urbana de Barcelona i el 10% restant a la zona de Girona.

Números en mà, la contribució del Ter a l’abastament de l’àrea de Barcelona representa el 57% del total i, en termes absoluts, es pot dir que el 36% de tota l’aigua que es deixarà anar de Sau i Susqueda acabarà sortint per les aixetes de la capital i els municipis del seu entorn. La resta de l’abastament de l’aquesta zona sortirà del Llobregat.

Són dades oficials. No hi ha interpretació més enllà de la matemàtica.

Una foto de l'embassament de Susqueda. Imatge: Generalitat de Catalunya.
Una foto de l’embassament de Susqueda. Imatge: Generalitat de Catalunya.

L’aigua del Ter que es destina per beure representa 101 Hm3 dels 250’8 que es deixaran anar pantans avall els pròxims 6 mesos. També hi ha 72 Hm3 (28%) a disposició de les 9 comunitats de regants del Ter i 46 Hm3 es destinaran a garantir que sempre baixi aigua pel riu (18%).

La resta, es distribuïrà de la següent manera. Hi haurà 3’4 Hm3 per “activitats d’oci”, 3’4 Hm3 més per fer “concursos” i “activitats de convivència ciutadana” i 6’5 Hm3 es deixaran anar per fer “maniobres de cabal generador” que, segons m’expliquen des de l’ACA, són aportacions extra al riu per regenerar-ne l’aigua que hi circula i “reperfilar” la llera que es solen fer quan els embassaments estan alts.

Finalment, 18’3 Hm3 s’alliberaran perquè tant a Sau com a Susqueda hi quedi espai per acumular l’aigua de les pluges que hi haurà d’haver entre abril i setembre.

Ara mateix, les reserves dels dos embassaments del Ter que regulen el sistema acumulen 340 Hm3 i això vol dir que estan al 85% de la seva capacitat. Dit d’una altra manera, si no plogués més fins al mes de setembre (cosa improbable), quan s’hagués consumit tota aquesta aigua compromesa pels pròxims 6 mesos, el sistema es quedaria amb un 22% de reserves.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s