El tractor, el turista i el seu impacte a la capa d’Ozó | Vilademuls vs Lloret

Què és més nociu per la capa d’ozó, un tractor o un turista? I, sigui quina sigui la resposta, com es pot reduir l’impacte de tots dos? La Universitat de Girona, la Adam Mickiewicz de Poznan (Polònia) i la Eastern Finland (Finlàndia) tenen sobre el terreny des d’aquest dilluns a 24 estudiants de Master i Doctorat perseguint un objectiu molt ambiciós: traçar les línies mestres que ens han de portar cap a un model econòmic (i de vida) menys nociu per la capa d’ozó. I quan dic sobre el terreny, no ho dic en sentit figurat perquè durant 10 dies els trobareu a Vilademuls (Pla de l’Estany) i a Lloret de Mar (Selva) confrontant el seu coneixement acadèmic amb la realitat de dos municipis que representen perfectament l’essència del nostre territori, aquesta combinació de petits pobles rurals amb un fort component agrari i ramader amb altres que viuen de l’explotació turística dels seus recursos.

Les àrees rurals del futur. Vilademuls.
Les àrees rurals del futur. Vilademuls.

Sergi Nuss, del Departament de Geografia de la UdG, és un dels responsables del projecte, que es diu ‘TowardsLowCarbon’. Diu que el que persegueixen és definir, entre tots, “quin són els reptes (en matèria d’emissions de CO2) que tenen tan les àrees rurals com les urbanes i quina relació tenen unes i altres”.

Nuss recorda que, tot i que “les emissions al món rural són menors i són zones que capten emissions de les àrees urbanes”, el camp “també pot contribuir a reduir el nostre ús de combustible fòssil perquè fem servir tractors per conrear camps o camions per transportar cereals”.

En el cas dels municipis turístics, el transport (avió, cotxe, bus) és el principal focus i també l’ús d’instal·lacions més eficients.

En una fase inicial d’aquest treball de camp, aquests investigadors -alumnes de Màster i Doctorat catalans, finlandesos i polonesos- seran portats “de la Garrotxa fins a la costa, fins a l’Escala, on veuran diferents experiències exemplars” (això ho fan avui) perquè agafin una idea global del territori a analitzar.

Algunes parades de la ruta

  • Carta de turisme sostenible | PN Zona Volcànica de la Garrotxa
  • Observatori del Paisatge
  • Espai Zero
  • IAEDEN | Granges, aigua i sistemes locals d’energia
  • Hotel Empúries | Certificació

Després, es repartiran en dos grups de dotze i uns aniran a Vilademuls i els altres a Lloret de Mar.

Les àrees turístiques del futur. Lloret.
Les àrees turístiques del futur. Lloret.

“Els aportem dades perquè analitzin al despatx els casos concrets” però això s’haurà de confrontar després amb “enquestes a la gent, a pagesos, a turistes, a personatges clau als dos municipis” i, amb aquest volum d’informació hauran de ser capaços “d’obtenir una visió prou àmplia per determinar què passa a cada lloc i quins són els reptes que té cada municipi”.

A Vilademuls, entraran en contacte amb el paisatge del terraprim, visitaran explotacions de producció ecològica o la planta de biogàs de Sant Mer, entre d’altres. A Lloret, visitaran els jardins de Santa Clotilde o el projecte de l’Hotel Samba de reaprofitament d’aigua.

No s’acabarà aquí la interacció. Hi haurà, també, una sessió pràctica, un taller, a cada municipi enfocat “al cas concret” per afinar encara més unes conclusions que s’exposaran el dia 18. A Vilademuls serà el dissabte dia 13 i a Lloret de Mar el dilluns dia 15.

La sessió de Vilademuls l’obrirà Marc Castellnou, dels GRAF dels bombers, que explicarà com han de ser els boscos del futur per ser més resistents als focs i en Lluís Vila explicarà els passos a seguir per passar d’un model de producció convencional a un d’ecològic. També s’hi parlarà de tipus de conreus i tipus de sòls o el fenomen del turisme rural com a complement de l’activitat agrària.

A Lloret de Mar, Rosa Maria Fraguell, de la UdG, parlarà sobre certificacions de sostenibilitat en àrees turístiques. Jaume Albertí, de la Universitat Pompeu Fabra, explicarà quin és l’impacte del turisme arreu del món des del punt de vista de les emissions i com es pot mitigar. També s’hi donaran dades sobre com afecta el turisme a un recurs tan fonamental com l’aigua o com compaginar desenvolupament turístic, paisatge i producte local.

Després d’aquesta part més ‘docent’, acadèmica, els estudiants que han estat trepitjant el terreny exposaran el seu anàlisi i les conclusions a les que han arribat i les debatran amb els assistents.

L’objectiu, diu Nuss, és obtenir “propostes estratègiques que ens permetin avançar cap al futur” perquè, si la UE ha fixat uns objectius de reducció d’emissions per al 2050 tan ambiciosos (entre un 80 i un 95% inferiors als de 1990), “en algun moment hem de començar a estudiar com ho farem“. “I ho hem d’afrontar entre tots”, diu Nuss, perquè la transició implicarà canvis tecnològics, urbanístics, agrícoles, de construcció, de mobilitat… En definitiva, canviarà la nostra manera de fer i viure.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s