Projecte Sèpia, any II

Sèpia mascle i sèpia femella. Ajuntament de l'Escala

Un pescador i un biòleg s’uneixen per preservar la població de sèpia i calamar entre l’Escala i l’Estartit

El projecte sèpia arrenca el segon any de vida. Aquesta temporada es multipliquen les incubadores

Una sèpia. Projecte Sèpia
Una sèpia. Projecte Sèpia

Estem tan cardats que per tenir sèpies i calamars els hem de muntar incubadores. I ho devem estar tant que la situació ha propiciat una aliança aparentment contranatura -cada cop menys- entre un biòleg i un pescador. Són l’Isaac Moya i en Boris Weitzmann i són els responsables del  Projecte Sèpia, una iniciativa posada en marxa l’any passat a l’Escala que consisteix en rescatar ous de sèpia i calamar que queden enganxats a les xarxes dels pescadors -que, en condicions normals, moririen al fons del mar- guardar-los fins que arribi el bon temps i tornar-los al mar, degudament protegits, perquè acabin el cicle i es converteixin en sèpies i calamars.

És una estratègia win win de totes totes. El biòleg contribueix a mantenir la població de dues espècies de les més pescades. El pescador garanteix la sostenibilitat de la pesqueria del futur. I no em negareu tampoc la seva dimensió divulgativa i, per què no, fins i tot turística.

Això va començar l’any passat. En la primera campanya es van fer néixer gairebé 11.000 sèpies i més de 112.000 calamars; el 95% dels ous que van acabar a les dues incubadores.

A part dels ous que els pescadors van ‘rescatar’ de les seves xarxes, també en van trobar molts en sepieres artificials que van instal·lar al llarg d’1 km de cap que van submergir a prop de la costa. Per atraure-hi els animals, hi van penjar branques de llentiscle, galzeran i pi.

Però la primera conclusió que van extreure l’any passat és que, per molts ous que recullin (en van recollir més de 100.000 de sèpia i més de 868.000 de calamar), si no hi ha incubadores no hi ha naixements. I aquest any els esforços s’han centrat en les incubadores. N’hi ha 12 entre l’Escala i l’Estartit. 6 per sèpies i 6 per calamars. A les de sèpies hi caben 10.000 ous i a les de calamars 10 vegades més.

Sepieres

Aquest any no hi haurà una línia de sepieres artificial però en muntaran dues de petites dimensions a dos punts en concret perquè siguin visitables amb una simple capbussada. Una serà a Empúries, a la platja de les Muscleres Grosses i l’altra a la Platja Gran de l’Estartit. Estaran a un parell o tres de metres de profunditat.

Una incubadora. Projecte Sèpia.
Una incubadora. Projecte Sèpia.

Les incubadores són unes gàbies de malla prou espessa per evitar la presència de depredadors que es dipositen al mar entre març i setembre. Es calcula que un ou de calamar eclosiona en un mes i mig i que un de sèpia necessita un mes més. És a dir, en una temporada es pot reutilitzar una incubadora de calamar uns tres cops i les de sèpia un parell.

Des del març, han recollit uns 450.000 ous de calamar i uns 14.000 de sèpia. És menys que l’any passat perquè ha fet mal temps.

 

L'equip i l'alcalde. Ajuntament de l'Escala
L’equip i l’alcalde. Ajuntament de l’Escala

Partners

El projecte el lideren l’Isaac Moya i en Boris Weitzmann, compta amb el patrocini de l’Ajuntament de l’Escala i el Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter i amb la col·laboració d’una trentena d’entitats públiques i privades, inclosos, pescadors de Roses, l’Estartit i l’Escala.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s