Falten treballadors qualificats per al sector agroalimentari

Una granja.

El sector agroalimentari dóna feina a 15.000 persones a les comarques de Girona però segueixen faltant-li treballadors

La UdG no pot cobrir totes les demandes que arriben des de la indústria ni omple els dos graus encarats a aquest tipus de formació

El nombre d’empreses del sector agroalimentari ha crescut un 29% en una dècada a les comarques de Girona. Segons dades facilitades per la Generalitat, ara mateix, hi ha 782 empreses que donen feina a gairebé 15.000 treballadors. Aquí s’hi agrupen firmes del sector làctic, carni (granges incloses) o del ram del peix, però també de les begudes o la fruita i, algunes, toquen més d’un ram.

Les xifres són molt bones i demostren la importància d’aquest sector en l’economia gironina. Però podrien ser millors. El sector demanda treballadors qualificats que no sempre troba. Ho constaten a la UdG. El coordinador del grau d’enginyeria agroalimentària i el d’innovació i seguretat alimentària, Joan Pujol, explica que cada any les empreses se li adrecen buscant perfils concrets “i no totes les peticions es poden satisfer”.

Una granja.
Una granja.

I és que aquests dos graus oferten 40 places cadascun i rar és l’any que s’exhaureixen totes. Pujol diu que la majoria d’alumnes són de les comarques de Girona, que gairebé tots surten col·locats o troben feina en un curt espai de temps i que, tot i que les pràctiques a l’empresa no són obligatòries, la majoria dels estudiants en fan i molts s’hi acaben quedant quan finalitzen estudis.

I com pot ser que això passi? Com pot haver-hi aquesta desconnexió? Pujol diu que la relació empresa-universitat és bona. Hi ha contacte fluid i la majoria d’empreses formen part del patronat. És a dir, que es coneixen les necessitats a la perfecció.

La seva teoria és que, a part d’una falta de vocacions per les carreres de perfil tècnic, hi ha un problema d’enfoc. “Mai no hi ha hagut tantes titulacions ni tanta informació però potser n’hi ha massa i dispersa, l’alumne té molt on escollir i ni tan sols qui el pot orientar les coneix totes”, argumenta i adverteix que és una “opinió personal”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s