Les hipoteques s’engreixen un 15%

Un bloc de pisos a Girona. R.M.

El valor de les hipoteques concedides ha augmentat molt més que la venda d’habitatge el primer trimestre. Els bancs han obert l’aixeta

L’economista Gonzalo Bernardos diu que aviat la quota de la hipoteca serà més baixa que un lloguer

La venda d’habitatges va augmentar un 0’8% el primer trimestre del 2017 a les comarques de Girona però l’import de les hipoteques concedides pels bancs per fer aquestes compres va créixer un 15%. Què està passant? Tornem a la bombolla immobiliària?

Segons l’Institut Nacional d’Estadística, els tres primers mesos de 2017 s’han comprat via hipoteca 1.473 immobles a les comarques de Girona. Només són 12 més que entre gener i març del 2016.

El que sí que ha canviat és la quanitat de diners que han deixat els bancs. Dels més de 53.000 euros de mitjana d’ara fa 12 mesos s’ha passat a gairebé 62.000. Representa un increment del 15% i és inevitable fer-se la pregunta. Què ha passat aquí?

Un bloc de pisos a Girona. R.M.
Un bloc de pisos a Girona. R.M.

Recorro a un dels màxims experts que hi ha en mercat immobiliari, l’economista Gonzalo Bernardos. El seu primer diagnòstic és que aquest increment té dos motius. D’una banda, els preus han pujat però ho han fet molt menys que aquest 15%.

El motiu principal de tan important increment, m’explica, és que els bancs, que tenien l’aixeta tancada, de mitjana ja estan deixant aproximadament el 80% de l’import de les hipoteques i cada vegada més es torna a deixar el 100%.

Evidentment, no a tothom però sí a persones solvents, com funcionaris o al que s’anomena “franquícies financeres”. Segons Bernardos, això no vol dir que estem tornant a cometre els mals que es van evidenciar quan va petar la bombolla immobiliària.

La diferència entre el que passa ara i el que passava entre 2004 i 2007 és que en aquella dècada de creixment, el crèdit hipotecari net augmentava any rere any amb dobles dígits i es van donar imports equivalents al 100% fins a l’últim moment, quan el mercat ja estava donant senyals de saturació i ara, en canvi, “estem davant d’un cicle econòmic que ens garanteix un elevat creixement fins aproximadament el 2021”.

Això vol dir que les possibilitats de tornar aquests crèdits són més fermes que uns anys enrera i que, com que els preus de l’habitatge tornaran a pujar, l’immoble torna a ser una garantia real per als bancs.

Bernardos creu que la situació actual és normal, un cop els “directius de les entitats financeres, que són molt poc estrategues, han deixat d’actuar com ho faria ‘la senyora Maria’, que diu que com que ha anat malament els últims anys, en el futur també anirà malament”.

El 2017 l’aixeta s’anirà obrint, pronostica Bernardos, el 2018 encara més i, a la llarga, “comprar un immoble amb un crèdit immobiliari tornarà a sortir més a compte perquè serà més barata la quota mensual de la hipoteca que el lloguer, que seguirà pujant encara que, segurament, menys que ara”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s