La vespa asiàtica i la sequedat fan caure la producció de mel

Un pot de mel. M.D.

La sequera i la vespa asiàtica fan caure la producció de mel a nivells de 2003

Els apicultors alerten que la vespa asiàtica és el “problema ecològic més gran que hem vist mai”

Ja fa temps que els apicultors diuen que la vespa asiàtica acabarà amb el sector i que l’administració no s’ho pren seriosament. I sembla que les dades de producció de mel corresponents al 2016 confirmen que no van desencaminats. Les abelles de les comarques de Girona van produir-ne un 32% menys que el 2015. No tot és culpa de la vespa, diu el president dels apicultors, però considera que aquest animal és “el problema ecològic més gran que hàgim vist mai”.

Un pot de mel. M.D.
Un pot de mel. M.D.

El 2016, el nombre d’arnes (la majoria transhumants) va créixer per cinquè any consecutiu a les comarques de Girona i es va arribar a la xifra més alta de la història: 17.638. Però això contrasta amb un descens de la producció de mel d’un 32% respecte a l’any anterior.

Els 268.219 quilos de l’any passat suposen la xifra més baixa des del 2003 però aquell any es va arribar a aquesta producció amb aproximadament la meitat d’arnes que les que hi ha avui. Eren 9.250 segons l’estadística oficial de la Generalitat.

El descens de la producció és encara més alarmant si en comptes de comparar la del 2016 amb l’any anterior, ho fem amb la de l’any 2014, quan es va fregar el sostre històric:  451.532 quilos.

El president dels apicultors de les comarques de Girona, Àngel Noguer, diu que 2016 va ser un any extremadament sec i això va fer que la feina de les abelles fos molt complicada però el descens no s’explica només per aquest motiu.

L’expansió de la vespa asiàtica s’ha disparat, sobretot entre la Selva i la Garrotxa i va camí de convertir-se “en el problema ecològic més gros que s’ha vist mai d’aquí a dos o tres anys si no hi trobem remei”, diu Noguer, que alerta que “ja no només es menja les abelles, també es menja les mosques i molts insectes pol·linitzadors”.

La vespa no només es menja les abelles, també les estressa i això fa que, moltes vegades, optin per quedar-se a dins dels ruscos i menjar-se la seva pròpia producció.

De fet, la producció de mel va caure a tot Catalunya un 28%. A Girona és on més va baixar, seguit de Lleida (va caure quasi un 31%), dues de les zones on la vespa asiàtica està més estesa. Noguer creu que la producció del 2017 tampoc remuntarà.

També ha baixat molt la producció de cera, un 27%, arribant a mínims històrics. El 2016 se’n van recollir 5.910 quilos, molt lluny del sostre històric del 2007, quan es van produir 24.825 quilos.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s