L’estrés que amenaça el gall fer

Gall Fer. Imatge: Paisatges vius

Paisatges vius treballa per millorar els hàbitats del Gall Fer, una espècie amenaçada als Pirineus

És un animal gran, d’alimentació escassa, i molt sensible a l’estrés que li ocasionen els nous inquilins dels bosc: runners, boletaires o excursionistes

Ja sé que començàveu a estar preocupats. Feia dies que no us parlava d’animalons. Doncs avui estreno vacances explicant-vos un projecte de la fundació Paisatges Vius per protegir el gall fer (segurament us sona més el nom d’urogallo), una espècie que viu al Pirineu i que està amenaçada -moltes vegades sense ni tan sols ser-ne conscients- pels runners, els boletaires, els usuaris del bosc en general.

Gall Fer. Imatge: Paisatges vius
Gall Fer. Imatge: Paisatges vius

És una espècie de grans dimensions, amb una alimentació molt precària i que, aquest és el problema, porta malament l’estrès que li ocasionen els que, cada cop més, hem convertit el bosc en una rambla.

S’alimenta de fulles de pi, que són poc energètiques, i per això el seu model de vida té com a premissa moure’s poc. Però davant l’augment dels depredadors, de pràctiques forestals que no el tenen en compte i, sobretot, de l’allau de visitants que cada cop més hi ha al bosc, s’estressa, la seva despesa energètica es dispara i amb el que menja no en fa prou. Pateix, per tant, un problema de desgast.

El problema no es dóna tant als boscos del Pallars, Andorra o la Vall d’Aran com als del Ripollès, que són el pati dels grans nuclis de població de l’àrea de Barcelona (entre d’altres) cada cap de setmana. És a dir, li anem a tocar la pera més del que el seu cos pot aguantar.

Guillem Mas, de la Fundació Paisatges Vius, diu que l’objectiu del seu projecte és facilitar-li les condicions de vida, sobretot en finques privades on l’administració no pot actuar.

Ara mateix estan buscant propietaris privats amb els que firmar un pacte d’entesa per, ja sigui senyalitzant camins més adients, canviant la manera tancats o simplement regulant usos, proporcionar unes condicions de vida millors per aquest animal en perill d’extinció.

El primer l’acaben de firmar el 4 de juny al Pla de l’Orri (Berguedà). És una finca de 100 hectàrees i 4 boscos que té cavalls. Aquí, a part de millorar la senyalització per advertir de la seva presència, s’han retirat alguns filats, que també són una molèstia per aquest animal amb poca facilitat de vol.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s