Datar la mort a partir dels bacteris

Jesús García Gil i Joe Adserias, els investigadors de la UdG que han trobat aquest nou mètode. Foto: UdG

Un estudi de la UdG descobreix un nou mètode de datació postmortem aplicable en medicina forense

El temps que fa que un cos no té vida es determina a partir de l’estat dels bacteris que hi ha al seu cos, principalment a la boca

Els bacteris ens causen malalties, sí, però també serveixen per al tractament d’infeccions, per fer iogurts, digereixen aliments i ara, gràcies a una investigació de la Universitat de Girona, també sabem que poden fixar la data de la mort d’una persona. És un avenç important per a la medicina forense, que suma, d’aquesta manera, una eina “més fiable”, segons l’odontòloga i antropòloga forense Joe Adserias -que ha liderat la investigació amb el catedràtic d’ecologia microbiana Jesús García Gil- perquè està menys subjecte a condicionants ambientals.

Jesús García Gil i Joe Adserias, els investigadors de la UdG que han trobat aquest nou mètode. Foto: UdG
Jesús García Gil i Joe Adserias, els investigadors de la UdG que han trobat aquest nou mètode. Foto: UdG

Dit planer, quan morim, el nostre cos es degrada a més o menys velocitat en funció de les condicions del mort (jove o vell, si té ferides, si té malalties, tipus de mort, si és gras o prim) ambientals (fred, calor, humitat, aigua…) i quan els cossos estan en estat avançat de descomposició o momificació, un bon marcador és la presència d’insectes.

En funció de l’estat d’aquests insectes (des de l’ou fins a l’estat adult) es pot determinar quant temps fa que el cos és mort però, malgrat tot, aquest cicle de l’insecte també es pot veure afectat per condicionants externs. I això si no hi han intervingut animals carronyers!

El nou enfoc dels investigadors de la UdG és atacar la feina de la datació postmortem a partir dels bacteris de la boca o de l’estòmac, “que ja són presents en el nostre cos” en el moment del traspàs “i que no estan tan afectats per condicionants externs”. “És aquí on hi ha l’avenç”, segons Adserias.

En funció dels bacteris que estiguin actuant en aquell moment i del seu estat, es pot establir quant temps fa que aquell cos no té vida.

Les conclusions de l’estudi ja s’han publicat a la revista Molecular Oral Microbiology i el setembre s’exposaran al Congrés de la Organització Internacional d’Odontoestomatologia (IOFOS) que es farà el setembre a Bèlgica.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s