Menys gossos abandonats, però…

Gossos abandonats. Imatge: gencat

Baixa el nombre de mascotes abandonades però els centres de recollida estan gairebé saturats

Encara molt pocs animals porten xip, tot i que és obligatori

L’abandonament de gossos s’ha reduït un 10% a les comarques de Girona en una dècada i el de gats, un 31%. És el resultat d’un informe elaborat per la Generalitat, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Cátedra Fundación Affinity i els Agents Rurals. Malgrat tot, els centres que recullen animals estan completament plens. Els responsables de l’estudi diuen que cal més implicació municipal i que cal esterelitzar les mascotes perquè la principal causa d’abandonament són els parts no desitjats.

Gossos abandonats. Imatge: gencat
Gossos abandonats. Imatge: gencat

Segons l’informe -que compara dades de 2005 amb les de 2015-, mentre el 2005 als 10 centres acreditats a les comarques de Girona van recollir més de 3.654 gossos, el 2015 la xifra va caure fins als 3.287 tot i que el 2015 hi havia 19 centres de recollida (9 més que una dècada abans). Suposa un descens del 10%.

El nombre de gats abandonats pels seus propietaris ha baixat més, percentualment, però els números absoluts són sensiblement inferiors. El 2005, se’n van recollir 1.362 mentre que el 2015 va baixar fins els 944, cosa que implica una disminució del 31%.

L’estudi també analitza el nombre de places disponibles diferenciant la capacitat màxima oficial, la real i calcula el grau d’ocupació d’aquests centres. I la conclusió és clara; estan saturats.

Segons aquests barems, si ens agafem la xifra màxima d’ocupació ‘oficial’, només hi ha espai per un 0’59% més de gossos (el % d’ocupació sobre la capacitat oficial és 99’41%) encara que la situació no millora gaire si ens agafem la capacitat ‘real’. En aquest cas, hi hauria un 10’15% més d’espai disponible per gossos.

En el cas dels gats la distinció entre ocupació d’espai segons capacitat ‘real’ i la ‘oficial’ és completament diferent. Segons el nombre de places ‘oficials’, hi ha overbooking amb un 155% d’ocupació. En canvi, segons el nombre de places ‘reals’, només s’està al 61’59% de capacitat.

En el moment de fer l’estudi (2015), hi havia recollits en aquests 19 centres analitzats en tota la demarcació, 279 gats, 673 gossos i 1 fura.

Els números també diuen que mentre les adopcions de gossos s’han mantingut estables (1.696 el 2015 per 1.685 el 2005), les de gats s’han disparat un 41%. De 252 que n’hi va haver el 2005 s’ha passat a 431.

En el cas dels sacrificis, els de gossos han disminuït dràsticament. De 586 s’ha passat a 215 (-63%) mentre que els de gats pràcticament no ha variat; 236 el 2005 i 227 el 2015.

Els Agents Rurals diuen que, tot i que els municipis tenen l’obligació de gestionar els animals abandonats, la implicació municipal encara és molt baixa i que, tot i que xipar les mascotes és obligatori, la xifra d’animals que porten aquesta identificació que permet trobar el propietari encara és lluny del que seria òptim. I no només això; asseguren que hi ha una sensació d’impunitat total perquè s’abandonen gossos amb xip. També recomanen esterilitzar les mascotes perquè el principal motiu pel que s’abandonen animals són els parts no desitjats.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s