Aquest any la poma anirà més cara

Caixes amb variants de Gala. R.M.

El descens de producció de poma a Europa farà que els productors puguin cobrar-la un 25% més car

La producció cau un 2% a Girona el 2017, sobretot, de Golden

La producció de poma a Girona caurà un 2% aquesta temporada. És menys que a altres parts de Catalunya i menys que a Europa i això, diuen els productors, podria fer que la poguessin cobrar un 25% més cara. Aquest any la collita s’ha avançat moltíssim.

Mai s’havia comaneçat a recollir un 7 d’agost, diuen els experts, però les condicions ambientals ho han fet possible. La campanya s’allargarà fins el mes de novembre i es preveu collir 79.530 tones, cosa que significa un descens del 2% en comparació amb 2016.

La cantant, Cèlia Pallí, ha estat la convidada en l'acte de collida de la primera poma. R.M.
La cantant, Cèlia Pallí, ha estat la convidada en l’acte de collida de la primera poma. R.M.

Tot i les gelades del mes d’abril i les dues pedregades que hi va haver a finals de juny, el president de la IGP Poma de Girona, Llorenç Frigola, diu que el descens és més una qüestió de cicles (a un any d’increment de producció n’hi segueix un de decrement) i que és una merma mínima perquè s’ha compensat amb un augment d’hectàrees de pomera de nova generació, que són més productives que les velles.

La IGP Poma de Girona la formen 1.700 hectàrees escampades entre l’Alt i el Baix Empordà, el Pla de l’Estany, Girona i Selva i agrupa 79 productors sota el paraigua de tres empreses; Girona Fruits, giropoma Costa Brava i Frutícola Empordà.

També s’està invertint molt en la instal·lació de xarxes antipedra i nous sistemes de producció com la producció en vertical.

Poma més cara

El descens a la resta de Catalunya és superior (7% a Catalunya, 8% a Lledia) i a Europa oscil·la entre el 15 i el 40% en funció dels països. Això, segons Frigola, ha de fer que el pagès pugui rebre aproximadament un 25% més per les pomes; uns 10 cèntims més per quilo.

En el cas de la poma que va per suc, l’augment és del 30%. “No s’arribarà als 25 cèntims que s’està pagant a Polònia”, adverteix Frigola, “però sí que passarem de 7 cèntims a 10”.

De les 79.530 tones que es recolliran, la majoria (27.320) encara corresponen a la varietat Golden, la més extesa però que els productors van abandonant a poc a poc en detriment de varietats que estan més d’acord amb els nous gustos com les Gala o Fuji. Frigola ha explicat que, només de la varietat Gala, s’està experimenant amb 30 modificacions diferents.

Caixes amb variants de Gala. R.M.
Caixes amb variants de Gala. R.M.

El descens de la producció de Golden serà del 14%. En canvi, hi haurà un 3% més de varietat Gala (17.990 tones), un 31% més de Fuji (8.590 tones), un 12% més de Granny Smith (9.890 tones) i un 5% més de Cripps Pink (5.020 tones).

Un 20% d’aquesta poma gironina es consumirà aquí mateix i aproximadament el 25% es vendrà fora de l’estat; a sudamèrica, centreamèrica i al golf Pèrsic. A Europa s’exporta, principalment, a Portugal i el Regne Unit. El principal escull, diu Frigola, continua sent que una de cada dues pomes que trobem als nostres supers encara ve d’Itàlia o França.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s