Al pomari de l’Emili ja hi ha 40 varietats antigues de pomes

blogLa rabada, la quadres, la camosa, sang de llebre, bellesa de Roma… són noms de pomes antigues; varietats del passat, no comercials però que han perdurat, resistint al pas del temps i les modes i que un jubilat d’Arbúcies, l’Emili Soms, es dedica a rescatar i recuperar al seu pomari. En unes quantes feixes, ja n’ha salvat més de 40 i segueix trobant-ne de noves.

S’hi va posar quan es va jubilar i la falera li va venir després de llegir una llibreta del seu avi, datada al 1933, en la que detallava una collita d’entre 10 i 12.000 quilos recollits en les pomeres que tenien escampades pels seus prats.

Varietats com la vinyets, la rabada, les camoses, les ciri, les quadre -que prenien el nom de qui les va importar, generalment del centre i del nord d’europa- o noms més poètics com la bellesa de Roma o la sang de Llebre, van començar a passar d’aquells vells papers a les feixes que l’Emili Soms té a Arbúcies.

L'Emili a la SER. Foto: @corominasjordi
L’Emili a la SER. Foto: @corominasjordi

En una entrevista a la Cadena SER, ha explicat que “cada setembre” volta buscant pomeres antigues, “que no siguin de llavor, perquè perden”, les tasta, interroga els més vells del lloc i quan n’està completament segur, va a buscar els empelts “el mes de febrer”.

Al principi, era ell qui sortia a buscar noves varietats però ara diu que ja li arriben suggeriments. Ho fa per vocació, no rep cap subvenció -ni n’ha demanat cap, adverteix- ja ha recuperat més de 40 varietats i amplia el mostruari any a any.

No hi entén de produccions, parteix de la base que cada poma té el seu temps i la seva utilitat i també les conserva com abans; en lloc fresc, sota palla o sota pela de panotxa. Mitjançant aquest mètode, algunes, diu, li han arribat “fins ben bé el mes d’abril”.

Si en voleu saber més, aquest és l’enllaç al seu bloc.

Deixa un comentari