UGT acusa una colla d’empreses del sector carni d’esclavitzar treballadors

La UGT ha donat a conèixer un demolidor informe que ve a dir-nos que hi ha una colla d’empreses del sector carni que obtenen beneficis a base de tenir esclavitzats els treballadors.

El que denuncien és que, amb amenaces, aquestes empreses, obliguen treballadors contractats en plantilla a fer-se autònoms i a treballar com a cooperativistes. Això no és il·legal, deixen clar, però sí que ho és deixar-los al marge del conveni del sector. És a dir, fer distincions entre treballadors de primera i de segona.  La patronal del sector diu que en cap cas es tracta de pràctiques generalitzades i recalca que per aquells que no actuen bé hi ha d’haver resposta per part de les autoritats.

industrias_carnicas_UGT_FITAG
Imatge: UGT

Aquests treballadors de segona s’han de pagar els autònoms, no tenen vacances i –com que queden sense representació sindical- són obligats a fer jornades maratonianes per un sou brut de 800 €. I estem parlant d’una feina físicament molt exigent.

En són víctima, especialment, treballadors estrangers que, segons el sindicat, difícilment es defensaran. Lluís Parra, responsable del sector carni d’UGT, diu que “voler obtenir benefici és lícit” però no a costa de convertir els treballadors en “esclaus”.

En l’informe, donen noms de grups potentíssims com Corporació Alimentària de Guissona, Vall Companys, Argal o Cárnicas Celrà, l’única de les 8 que citen que és a les comarques de Girona. En el cas de la firma de Celrà, diu UGT que tenen 7 treballadors en plantilla i 400 en cooperativa.

UGT, que ja s’ha reunit amb Treball i la patronal càrnia FeCiC, reclama a l’adminstració que faci funcionar la inspecció de treball.

La patronal que agrupa a la immensa majoria del sector carni, la FeCIC ha emès un comunicat on refusa que aquestes pràctiques siguin generalitzades. Diuen que el sector compleix la norma i que si hi ha persones o empreses concretes que no ho fan, Inspecció de Treball i la justícia actui.

El sector carni representa el 4% del PIB català.

Deixa un comentari