L’executiva del PSC gironí, reduïda a petit comité

2014-04-22 11.46.47-1A aquest pas l’executiva de la federació gironina del PSC es podrà reunir a a terrassa de qualsevol bar. Almenys 9 membres més de l’executiva -i ja en són 18 en pocs mesos- han presentat la seva dimissió i exigeixen la convocatòria d’un congrés extraordinari abans de seixanta dies per recuperar un partit que, ara mateix veuen “segrestat”. Diuen que no saben si tenen prou força per controlar l’aparell però argumenten que els seus postulats (socialisme i catalanisme) sí que són majoritaris entre una ciutadania que reclama un buit polític que ara mateix no ocupa ningú i que tard o d’hora algú haurà d’ocupar. De moment, no abandonen la nau. Però l’impacte serà major si s’acaba confirmant que Joaquim Nadal, president del partit a la demarcació, també ha comunicat al primer secretari, Juli Fernández, que s’esborra de l’executiva. Ara per ara, la pel·lícula és la següent: des del partit filtren que Nadal ha plegat, Nadal ni confirma ni desmenteix i fonts oficials del partit apunten que tots dos haurien pactat que sigui l’ex alcalde de Girona i exconseller qui digui el què i quan. Fernandez dóna per fet que Nadal ha plegat i diu  que tot el rebombori és perquè la vella guàrdia no vol perdre unes primàries. De fet, aquesta tarda l’aparell ja ha mogut fitxa i Silvia Paneque, la seva candidata, ja ha dit que es presenta.  

Mentre esperem una confirmació de Nadal d’aquí a alguns dies, setmanes o hores, el que ja és ferm és que als 9 càrrecs que han anat marxant de l’executiva que va sortir de l’últim congrés de la federació socialista de les comarques de Girona (Lloret 2012) se n’hi han afegit 9 més. En aquesta segona tongada hi ha gent com la número 2, Pia Bosch, o l’històric Manel Nadal.

PSC “Segrestat”

No se senten “dissidents” de la formació sinó tot el contrari, dipositaris de la veritable veu del partit a Girona i acusen la direcció d’haver-se deixat “segrestar” per Barcelona (i, per tant, per Madrid). Pia Bosch assegura que no volen “ser còmplices de la deriva de la direcció, que està convertint el partit en l’ombra del que havia estat”.

Ara mateix, Bosch veu la federació gironina del PSC com “una corretja de transmissió del que es decideix al carrer Nicaragua (seu de la direcció catalana del partit)” i espera que aquestes noves marxes siguin un “revulsiu” perquè “és evident que el temps s’està acabant i que la deriva és cada vegada més accentuada”. De moment, no volen avançar si després de deixar l’executiva també deixaran el partit com han fet alguns dels 9 membres que van abandonar el PSC de les comarques de Girona els últims mesos (6 de 9).

PSC “orfe”

Manel Nadal diu que hi ha molta gent que se sent “orfe” d’un PSC “que defensi els drets socials dels catalans i els drets nacionals; en definitiva, que defensi els catalans”. Una formació “que torni a ser esponja” i no “un impermeable” i on “escoltar la gent” o “tenir un projecte” pesi més que “la fidelitat al partit”.

Per Nadal, és clar que la federació gironina hauria d’haver sortit en defensa de Maria Geli quan va decidir a favor del dret a decidir, “d’acord amb el que es va decidir a Girona”, afegeix Bosch.

La fins ara número 2 de la federació gironina assegura que el que passa a Girona no és un fet aïllat i considera que “la direcció nacional va tenint senyals molt clares del que està passant, senyals que parlen per si soles”.

Congrés extraordinari

Els que abandonen l’executiva asseguren que el partit té dos mesos per convocar un congrés extraordinari perquè l’executiva s’ha quedat en minoria (diuen que han plegat 18 de 33) mentre que fonts del partit asseguren que l’executiva és més extensa (parlen de fins a 50 membres) i que, per tant, no cal convocatòria urgent. Si els primers tenen raó, l’executiva està en minoria i si la tenen els segons, l’executiva està mutilada perquè 18 de 50 són un 36% i si hi sumem a Joaquim Nadal és un 38%.

El primer secretari del partit, Juli Fernández, assegura que els últims moviments són deguts a la configuració de les llistes a la ciutat de Girona i de la por de “la vella guàrdia” a enfrontar-se a un procés de primàries que aquesta tarda ja ha tingut un primer acte, el pas endavant de la candidata de l’aparell: Silvia Paneque. Dit d’una altra manera, que tot és perquè Pia Bosch no es vol enfrontar a Silvia Paneque a les primàries de Girona. No sé si és cert o no però 18 de 33 o 18 de 50 em sembla massa gent com perquè només sigui això.

Deixa un comentari