Llúpol de KM0

Si sou productors de cervesa artesana i teniu problemes per aconseguir el llúpol (o si no en sou però sou gent curiosa), els vostres mals potser tenen data de caducitat. La primera collita de llúpol de comarques de Girona ja és a la secadora.

El seu responsable és en Jordi Sànchez, un biòleg fill de pagesos i productor de cervesa per autoconsum que ha muntat una plantació a Cassà de la Selva amb finalitats comercials. De moment, comença amb varietats importades però ja està fent creuaments amb el llúpol que es pot trobar en moltes de les nostres rieres per parir-ne una de gironina.

Una planta de llúpol. Foto: Lupulina.
Una planta de llúpol. Foto: Lupulina.

Fins ara, els productors de cervesa artesana no tenien més remei que plantar el seu propi llúpol o comprar-lo a fora. Això dificulta el subministrament perquè, des del punt de vista de les grans distribuïdores, som l’últim mono i també complica la feina d’aconseguir un gust estable perquè no sempre es pot triar i remenar el que convindria.

Però el mes d’abril, Sánchez va decidir liar-se la manta al cap i va instal·lar a Cassà de la Selva la que s’ha convertit en una de les primeres plantacions de llúpol amb finalitats comercials de la demarcació. L’empresa es diu Lupulina. Sánchez diu que té constància d’almenys un altre pioner a les comarques de Girona però, en tot cas, estem parlant d’un sector molt incipient.

Ha començat amb 11 varietats diferents importades dels Estats Units i Europa i la setmana passada va recollir la primera floració, que ara s’ha d’assecar, envasar al buit i congelar per poder anar utilitzant-la durant tot l’any.

Sànchez -que ha passat per la ràdio- ha explicat que les plantes s’han d’embrancar i que, en només un mes i mig, van arribar als 6 metres. Visualment, una plantació de llúpol té similituds amb un camp de pomeres i, quan les plantes tenen dos o tres anys, el brancam és tan atapeït que són, literalment, parets verdes. En alguns països, com a Alemanya, l’alçada es pot acostar als 12 metres. 

La vida útil d’una planta ronda els 20 anys i cada una produeix, de mitjana, uns 800 grams de flor a l’any encara que Sànchez diu que pot ser la meitat o el doble. Li falten dos o tres anys per poder tenir-ho més controlat, assegura.

El responsable de Lupolina té la intenció de convertir-se en proveïdor de petites empreses de la zona o gent que fa autoconsum però assegura que empreses de la resta de l’estat i de fora també s’han interessat pel projecte.

Deixa un comentari